Educrate tävlar i SM

2018-05-14 | Nationella nyheter,Norrbotten

Några frågor till EduCrate från Boden som tävlar i SM i ung företagsamhet

Presentera er, vilka är ni?

Vi heter Mikael och Karl, och vi är två elever från Björknäsgymnasiets teknikprogram i Boden som tillsammans driver UF företaget EduCrate. Mikael som går inriktningen informations- och mediateknik står för den tekniska delen av lådan medan Karl som går inriktningen design och produktutveckling sköter designen, produktionen och pappersarbetet i företaget.

Vad är EduCrate?

Vi har tagit fram en låda som är smockfylld med tekniska komponenter, instruktioner och hjälpmedel för att lära vem som helst skapa vad som helst. Instruktionerna i lådan innehåller tydlig vägledning och verklighetsbaserade projekt som att bygga din egen TV-fjärrkontroll med komponenterna i lådan för att du i din egen takt ska kunna lära dig massor om programmering och teknik.

Till skolor erbjuder vi även undervisning med lådan som läromedel för att alla ska få prova på och lära sig om programmering i skolan.

Hur kom ni på idén?

Vi var missnöjda med andra liknande alternativ på marknaden och kände att vi kunde göra något som var mycket bättre.

Hur har året med UF-företag gått?

Det har minst sagt varit fyllt av upp- och nedgångar. Att ta fram alla instruktioner var enormt mycket mer arbetskrävande än vad vi hade kunnat ana. När vi vann årets innovation på den regionala mässan blev dock allt slit värt det.

Ni ska tävla i SM i Stockholm, vad ser ni mest fram emot att vara med där?

Det kommer bli otroligt spännande, och lärorikt, att se alla andra framgångsrika UF-företag i Sverige, särskilt spännande blir det att se alla andra som tävlar i årets innovation. Självklart ser vi även fram emot själva mässan.

Vad har varit er största lärdom under året med EduCrate?

Hur mycket jobb som krävs för att driva ett företag och ta fram en bra produkt. Vi hade aldrig kunnat ana hur stor arbetsbördan skulle bli.

Ni går snart ut från Teknikprogrammet på Björknäsgymnasiet i Boden, vad skulle ni säga ha varit roligast och mest givande med er utbildning?

UF har nog varit det mest givande av allt vi har gjort. Allting som vi har lärt oss under tidigare år kommer äntligen till användning, till exempel produktutvecklingsprocessen eller programmeringen. Det känns också som att vi har fått en liten försmak av framtiden och att driva företag på riktigt. Självklart har även andra saker under skolgången varit både roliga och givande. Många arbeten på teknikprogrammet sker i projektform vilket ger många möjligheter att ta eget ansvar och även här använda det man har lärt sig på ett praktiskt sätt.

Vad har ni för framtidsplaner efter studenten?

Mikael: Jag kommer att gå lumpen ett år och läsa teknisk neurologi på deltid på distans. Efter det har jag faktiskt ingen aning.

Karl: Jag kommer börja läsa antingen civilingenjör i arkitektur eller industriell ekonomi på LTU direkt efter sommaren. Fler planer än så har jag inte riktigt.

Slutligen, om ni skulle ge några tips till de som ska starta UF-företag nästa år vad skulle dessa tips/råd vara?

Mycket ambition och en bra affärsidé kan ta er långt. Se bara till att ni vet vad det är ni tar på er och var redo för den stora arbetsbördan. Det finns miljoner andra saker att tänka på, som ni kommer att få lära er under UF året, men det är vårt främsta råd.

 

Dela: facebook twitter