Göteborgsregionen – Teknikutbildningar med kvalitet

Västsverige är den region som har störst andel industriproduktion i Sverige och till dessa företag & branscher behövs det kunnig personal. Teknikcollege Göteborgsregionen levererar kvalitativa gymnasiala och eftergymnasiala utbildningar. I nära samarbete med över 500 samverkansföretag får eleverna som läser vid en teknikcollegecertifierad utbildning i Göteborgsregionen den senaste kunskapen inom teknik och industri.

Välkommen till Göteborgsregionen

Göteborgsregionen – Teknikutbildningar med kvalitetNamnlös

Kvalitativa gymnasiala och eftergymnasiala tekniska utbildningar i nära samverkan med teknik- och industriföretag. Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar för ungdomar och vuxna. I Göteborgsregionen finns 11 godkända utbildningsanordnare som utbildar inom gymnasieskola, vuxenutbildning och yrkesutbildning. Vid regionens certifierade utbildningar studerar sammanlagt 453 vid vuxenutbildningen eller yrkesutbildningen och 1856 elever studerar på gymnasieskolan.

Teknikcollege Göteborgsregionen är ett samarbete mellan samtliga av Göteborgsregionens kommuner: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv,Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Ta del av vårt arbete här.

Gilla oss på Facebook och följ vårt arbete där!

 

Inför gymnasievalet – Välj Teknikcollege

Teknikcamp för tjejer

Den 15-20 juni arrangerade Teknikcollege Göteborgsregionen en Teknikcamp 2018 för tjejer i årskurs åtta. Syftet var att inspirera fler tjejer till att söka regionens teknikutbildningar.

Teknikcamp arrangerades i samarbete med Cybercom i Göteborg och startade med en kick off på Lindholmens Science Park den 15 juni, där även Chalmers fanns på plats för att berätta om hur det är att plugga där.

Den 18-20 juni spenderades på skolor i Kungsbacka och Göteborg, där de 25 deltagarna bland annat fick utveckla en ny Volvobil, tillverka smycken och gå på spännande studiebesök, samtidigt som de fick möta kvinnliga förebilder inom tekniska yrken och lära känna andra teknikintresserade tjejer.

 

Gymnasieingenjör – ett fjärde år på teknikprogrammet

Produktutvecklare, CAD-konstruktör eller systemtekniker. Det är bara några exempel på vad en gymnasieingenjör kan arbeta med. Nu kan alla som har en gymnasieexamen från teknikprogrammet eller likvärdig utbildning läsTC 2
a ett fjärde år på teknikprogrammet.I Göteborgsregionen finns möjligheten att läsa till gymnasieingenjör hos samtliga gymnasieskolor som är Teknikcollegecertifierade. Det innebär att skolorna erbjuder tekniska utbildningar av hög klass i nära samverkan med de regionala teknikföretagen. Utbildningarna inom Teknikcollege vänder sig till elever som söker spännande, innovativa utvecklingsmöjligheter och ger oavsett utbildningsnivå eleverna en nära koppling mellan teori och praktik.

Läs mer om utbildningen och vilka skolor i Göteborgsregionen som erbjuder det fjärde året här.

 

Borealis engagemang i Teknikcollege

Anders Thelander, ordförande i Teknikcollege Göteborgsregionen och HR Area Manager på kemiföretaget Borealis berättar om förtagets engagemang i Teknikcollege. I reportaget får du veta mer om varför och hur företaget engagerar sig i Teknikcollege och vilka resultat detta gett. Bland annat berättar Anders att ett antal av de som läst en Teknikcollegeutbildning anställs årligen. För att ta del av hela reportaget klicka här.
Final_Intervju_ Anders Thelander

Borealis har arbetat strategiskt med Teknikcollege sedan 2007.  Redan innan Göteborgsregionen certifierades inom Teknikcollege samverkade Borealis med Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. När regionen och skolan certifierades har man fortsatt att utveckla samverkan inom Teknikcollege. Som en del av näringslivet har Borealis varit drivande i att utveckla den lokala TE4 samt den lokala industritekniska delen inom process. Borealis tar emot många studerande på LIA och APL och ett antal av de som läst en Teknikcollegeutbildning blir anställda årligen. Borealis engagemang inom Teknikcollege är stort både i form av delaktighet och påverkan av utbildningarna samt i form av hjälp med marknadsföring och mottagandet av elever som går ut på APL och LIA.  Borealis har årligen erbjudit elever inom process- och instrumentinriktningarna sommarjobb. Borealis bidrag till samverkan mellan skola och näringslivet i STO-regionen har varit en viktig framgångsfaktor när det gäller att göra eleverna anställningsbara efter avslutad utbildning. I Nösnäsgymnasiets olika yrkes(program)råd samt lokala Teknikcollege-råd har Borealis redan från starten utmärkt sig genom ett stort engagemang.

 

Utmärkelsen – Göteborgsregionens pris för bästa samverkan mellan skola och arbetsliv

2016 vann ett av våra samverkansföretag Borealis pris för bästa företag. Förra året 2017 fick SKF pris i kategorin Större företag och Nösnäsgymnasiet fick pris för bästa gymnasieskola. Det är med stolthet vi ser att dessa Teknikcollegepartners får utmärkelser.

Är det er tur i år? Vi ser gärna att ni nominerar era lärare, samverkansföretag, skolor etc som ni anser gör ett viktigt jobb för samverkan mellan skola och arbetsliv.

Läs mer och anmälan

Tidigare vinnare:
2017

  • Grundskola:Frillesåsskolan, Kungsbacka
  • Gymnasieskola:Nösnäsgymnasiet, skolenhet 4, Stenungsund
  • Större företag: SKF, Göteborg
  • Mindre företag: Bildepån, Varberg
  • Yrkeslärare: Lars-Erik Lindberg, charkuterilärare, Ester Mosessons gymnasium, Göteborg


2016

 

Utbildningar i Göteborgsregionen

Välkommen till Göteborgsregionen

Kontakt:

Anders Thelander, Ordförande
Telefon: +46 303 871 83 Mobile +46 70 312 79 42
E-post: anders.thelander@borealisgroup.com

Helene Stensson, regional processledare
Mobil: 0706-449071
E-post: Helene.stensson@grkom.se

 

 

 

Facebook