Under våren kommer vi få möjlighet att stifta bekantskap med ett antal av de studerande som i år kommer att tävla i Yrkes-SM och senare även i Worldskills. Näst på tur är Alexander som tävlar i CNC-svarv. Men det kunde lika gärna ha blivit fräs. Läs om Alexanders förväntningar, mål med tävling och vad han satsar på att göra i framtiden!

Yrkes-SM är en satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom bygg, design, industri, it, service, vård- och tekniksektorn. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 30–40-tal yrken.

Berätta lite kort om dig själv?

Mitt namn är Alexander Fele, jag är 19 år och kom andra plats i Ungdoms-SM i CNC-Svarvning 2014. Jag är nog vad man brukar kalla en typisk datornörd med intresse för bilar.

Vad läste du för program på gymnasiet?

Jag valde att läsa Industritekniska programmet på Kattegattgymnasiet i Halmstad.

Hur kommer det sig?

Anledningen var att jag som har ett stort datorintresse ville ha något praktiskt för framtiden att arbeta med, då valde jag Industritekniska programmet, lite på chans faktiskt. Vilket visade sig skulle passa bra eftersom att det kombinerade både intresset för datorer och möjligheten att få arbeta praktiskt.

Vad innebär Yrkes-SM?

Yrkes-SM är ett sätt att väcka intresse för yrkesutbildning, tävlingen omfattar allt från industri och design till IT och bygg. Vinnarna formar ett landslag och är med och tävlar i världsmästerskapet, WorldSkills.

Vad kommer du vara med och tävla i för gren?

Jag är med och tävlar inom industri, specifikt CNC-svarvning.

Berätta om ditt intresse för svarvning?

Jag gillar både fräsning och svarvning, men jag tror jag har mer erfarenhet och kompetens inom just svarvning.

Hur ser tävlingsmomentet ut?

Så som jag har uppfattat det får vi ta del av ritningar på detaljer som vi skall tillverka, ju smidigare och mer exakt detaljen blir enligt ritningen, ju mer poäng samlar man.

Hur gör man för att bli uttagen?

Man måste kvala in via Ungdoms-SM.

Varför är du med och tävlar?

Jag kände väl helt enkelt för att anta utmaningen, det är ett sätt att jämföra sig med andra plus att man lär sig en hel del på det.