För lite drygt ett år sedan lanserade Teknikcollege en handledarutbildning helt anpassad för industrin. Idag har över 1500 handeladare genomfört utbildningen. Vi fick en pratstund med en av handledarna, Tim som arbetar på Mercado i Halmstad. Vi pratade om utbildningen, hur han använder det han lärt sig i sin vardag och varför man på Mercado anser att alla anställda borde genomföra utbildningen.

Berätta lite om dig själv?

Jag heter Tim Nilsson och bor i Halmstad och arbetar på Mercado Produktion. Privat är jag väldigt intresserad av datorer och golf. Mercado Produktion tillverkar i huvudsak komponenter till sin egna produkt; individuellt anpassade arbetsstolar och elrullstolar främst för personer med funktionsnedsättning.

Vad har du för utbildningsbakgrund?

Jag läste det Industritekniska programmet på Kattegattgymnasiet i Halmstad. När jag skulle söka till gymnasiet visste jag utan tvekan att jag ville ha något praktiskt och jag hörde på omvägar att programmering var en stor del av industrin idag och programmering tyckte jag verkligen lät intressant. Det kör vi på, var min första tanke eftersom intresset för teknik och matematik fanns där sedan tidigare. När jag väl kom in på det Industritekniska programmet märkte jag att det var exakt så som jag hade tänkt mig och det stämmer helt klart överens med det jag arbetar med idag.

Berätta lite om ditt arbete?

Jag gör väldigt många olika saker, arbetet är varierat men främst arbetar jag med skärande bearbetning. Det innebär konkret en hel del programmering där jag skriver nya program för våra nya produkter, ställer om maskiner, sätter upp och beställer olika nya verktyg. När jag började arbeta på Mercado var jag väldigt intresserad av gaming och datorspel, i skolan tyckte jag om träslöjden och har alltid varit väldigt praktisk av mig vilket jag har nytta av i mitt yrke.

Du har genomfört Teknikcollege handledarutbildning – hur kommer det sig?

Vi på Mercado känner att vi verkligen har möjlighet att själva ta oss tid till att ta in och ta hand om elever som är ute på sin APL. Då kändes det helt klart viktigt att ha utbildade handledare redo för detta uppdrag. Vi valde ut två handledare och jag fick ansvaret för skärande och kollegan för svets.

Hur upplevde du utbildningen?

Jag upplevde utbildningen som väldigt givande. Ingen elev är den andra lik och det jag framför allt fick ut av utbildningen var hur jag nu ska ta emot eleverna som alla har olika bakgrund, kunskap och förutsättningar. Vi fick med oss en hel del praktiska konkreta exempel från utbildningen som jag har användning av i mitt arbete.

Berätta mer om hur du har användning av utbildningen i ditt vardagliga arbete?

Efter att jag genomfört utbildningen har jag tänkt på hur jag bemöter andra. Visst, jag har alltid bemött mina medarbetare bra och med respekt men nu har jag på något sätt rustats med nya synsätt.

Har din förståelse för elevernas förväntan på sin APL-period förändrats?

Ja, när jag ska förklara saker exempelvis när du sätter upp en maskin tänker jag nu lite annorlunda. För min del är allt logiskt och har alltid varit, jag förstår från start hur det fungerar men när det kommer en elev och säger ”det här förstår jag inte” har det tidigare varit krångligt. Nu förstår jag vikten av att vara tydlig mot eleverna som kommer på praktik och hur jag kan vara tydlig.

Har det blivit enklare eller kanske till och med roligare att ta emot praktikanter?

Ja, det här är jätteroligt. Det tillför något annorlunda till mitt vardagliga arbete, ett nytt ansvar. Att lära ut tycker jag är roligt, det är utmanande att ha någon att visa det jag kan för. Det är väldigt givande när man sen ser att eleverna utvecklas och förstår arbetet hos oss och blir mer självständiga.