I Heta Stolen träffar vi företagsledare och anställda inom industri- och teknikbranschen. Vi möter människor som brinner, människor som har skapat något speciellt men framförallt helt vanliga människor, som du och jag. Människor som varje dag bidrar till Sveriges framtid. Låt dig inspireras!

Andreas Hedlund går sista året på Ullvigymnasiet i Köping och läser El- och automationsprogrammet. Till vardags brinner han för dykning och umgås gärna med flickvän och vänner.

Andreas, berätta lite om vad som var viktigast när du sökte till gymnasiet?

Viktigast för mig var att hitta något som jag direkt tyckte var kul, något som jag har intresse för. Sen, självklart, att möjligheten till arbete fanns inom den inriktningen som jag ville gå.

Till slut föll du för el- och automationsprogrammet på Ullvigymnasiet – hur kommer det sig?

Jag tog reda på att det faktiskt behövs fler kompetenta elektriker ute i industrin och att yrket är bra betalt. Dessutom är det en väldigt bred linje så jag kan i princip bli vad som helst efter studenten.

Vad är Teknikcollege för dig?

Jag tänker på min framtid. Teknikcollege har öppnat den där första dörren till företagen. Jag har fått en chans att visa att jag har intresse och hög arbetsmoral. Det absolut bästa har varit att vi fått sommarjobb, sköter man plugget på ett snyggt sätt blir man garanterad sommarjobb. Oftast handlar det om minst tre veckor på ett företag, men man får i de flesta fall ännu fler veckor om man vill och har visat intresse. Har man tur får man även praktisera på samma ställe om man trivs och det visar sig att man har utfört ett bra arbete.

Chans till sommarjobb, perfekt – vad har Teknikcollege inneburit mer för din utveckling?

Jag kan ta ett bra exempel. Vi har fått en ny robot till skolan som är hämtad direkt från våra företag här på orten. Det gör att man får en bra känsla och inblick i hur det ser ut i verkligheten. Vi blir sponsrade med material och utrustning som företagen vet att det behövs kompetens inom i framtiden. Det tror jag är svårt att få på andra skolor.

Hur ser dina planer ut nu efter studenten?

Jag skulle kunna tänka mig att jobba ett par år för att sedan plugga vidare på någon ingenjörsutbildning. Men vad, det vet jag inte riktigt ännu. Vad som lockar är att arbeta med energifrågor, det ett är stort och aktuellt ämne.

Var är du om 10 år då?

Hehe, ingen aning. Jag vill självklart ha ett bra och stabilt arbete där jag ständigt kan utvecklas och som jag trivs med. Förhoppningsvis arbetar jag med uppgifter som är aktuellt för den tiden.

Jobbar du i Sverige eller utomlands?

Både och lockar verkligen. Men om jag ska välja något nu så tror jag det får bli Sverige.

Beskriv en vanlig vecka med Teknikcollege!

När vi inte har praktik så är det el-undervisning som gäller ute i automations-huset från måndag till onsdag. Torsdag och fredag har vi gemensam undervisning med andra program, t.ex. svenska, engelska, matematik.

Hur fungerar praktikperioderna?

Vi har sex veckors praktik per termin och då är vi ute på företagen måndag till onsdag och sen är vi tillbaka i skolan torsdag och fredag. Tack vare Teknikcollege fick jag börja arbeta innan första praktikperioden satte igång. GKN i Köping erbjöd mig ett sommarjobb redan efter första året. Sedan har jag haft praktik på olika företag runt om på orten, bl.a. på Rörick vilket resulterade i att jag fick extrajobb på vinterlovet