I Heta Stolen den här veckan träffar vi Anton Berglund som precis tagit studenten från Falkenbergs gymnasieskola där han läste det Industritekniska programmet med inriktning svets. Som vanligt blev det ett mycket intressant samtal där vi bl.a. pratade framtid, dåtid, drömmar, betydelsen av praktik, företagskontakter, uppfinningar, tips och råd till blivande gymnasiestuderande och mycket annat.

Hej, vem är det vi träffar här idag?

Jag heter Anton Berglund och avslutar snart mitt sista år på Falkenbergs gymnasieskola, jag har läst det Industritekniska programmet med inriktning svets. Min fritid ägnar jag åt simning och scouterna.

Vad var viktigast för dig när du sökte till gymnasiet?

Det var viktigt att jag tyckte att det verkade vara ett roligt och intressant program, men sen så också att det verkade lite spännande, utvecklande och givande. När jag valde kände jag att det faktiskt var något som skulle kunna utveckla mig och det är vad jag anser att industri faktiskt innebär. Industrin utvecklas faktiskt hela tiden.

Beskriv din utbildning med tre ord?

Utveckling, framtid, arbete!

Hur kommer det sig att du valde inriktning svets?

Jag tyckte helt enkelt att just svets var det som lät roligast. Däremot har jag valt att läsa extra vid sidan av och då har det blivit en hel del maskinteknik.

Vad tycker du är roligast och mest intressant just nu?

Eftersom studenten närmar sig med stormsteg är vi på god väg att bli klara med allt. Jag har en del svetsteori kvar, annars har vi precis konstruerat en grill som avslutande grupparbete, vi har också gjort en trycktank som gymnasiearbete. Lagarbete är det som är allra roligast.

Hur fungerar praktikperioderna?

Vi är ute 3-4 veckor per praktikperiod och det har fungerat väldigt bra. Jag har praktiserat hos fyra olika företag under min studietid. Vi får bra stöd från vår handledare här på skolan som ser till att allt fungerar som det ska. Han ser till att sätta rimliga krav på företaget från skolans sida samtidigt som han också ser till att företagen sätter rätt krav på oss som elever. Det har varit otroligt lärorikt med praktik, det är så stor skillnad mot att bara sitta i skolan

Hur skulle du summera du din gymnasietid hittills?

Den har varit en väldigt bra, jag har lärt mig mycket och jag har skaffat mig en bra bas för att kunna ta mig vidare.

Vad betyder Teknikcollege för dig?

För mig handlar det om samarbetet mellan företagen och skolan, det är en mötespunkt helt enkelt, den gemensamma nämnaren mellan skola och företag.

Hur ser dina planer ut efter studenten?

Jag har faktiskt fått anställning hos ett företag här i Falkenberg. Först är det en provanställning på sex månader som gäller. Förhoppningsvis resulterar det i en tillsvidareanställning.

Vad säger dina kompisar som inte valde teknik, industri eller el- och automation om att du går det programmet?

Jag tror att mina vänner är väl medvetna om att jag valt en utbildning som faktiskt leder till arbete. Det kräver inte att jag studerar vidare efter gymnasiet utan jag kan få ett arbete direkt som jag trivs med.