Under våren kommer vi få möjlighet att stifta bekantskap med ett antal av de studerande som i år kommer att tävla i Yrkes-SM och senare även i Worldskills. Den här veckan träffar vi Elias som efter att ha avslutat sina studier på SKF Tekniska gymnasium idag studerar på Chalmers. Hur ser han på tävlandet och vad vill ha göra i framtiden? Läs även Elias berätta om hur man ska gå tillväga om man är intresserad av tävla i Yrkes-sm i framtiden.

Yrkes-SM är en satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom bygg, design, industri, it, service, vård- och tekniksektorn. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 30–40-tal yrken.

Hej Elias, berätta lite om dig själv!

Jag är en “bonnpojk” från Lerum som ligger några mil utanför Göteborg. Jag spelar handboll och är intresserad av elektronisk musik. Studerar just nu på Chalmers där jag läser programmet Automation & Mekatronik, blir klar med första året nu till sommaren.

Vad läste du för program på gymnasiet?

Det Industritekniska programmet på SKF Tekniska Gymnasium, Teknikcollege Göteborgsregionen.

Hur kommer det sig att det blev det Industritekniska programmet?

Jag har alltid varit intresserad av teknik och mer lagd åt det praktiska hållet, så det industritekniska programmet var perfekt för mig.

Du är med och tävlar i Yrkes-SM, berätta lite om din medverkan!

Kortfattat så tävlar jag om en plats i yrkeslandslaget, där jag får representera Sverige i Yrkes-VM om jag vinner.

I vilken gren ställer du upp?

CNC-Svarvning!

Berätta om ditt intresse för svarvning!

Jag tycker det är väldigt kul att kunna tillverka delar själv, och CNC-svarvningen är den perfekta mixen av datorer, programmering och industrimaskiner enligt mig.

Hur ser tävlingsmomenten ut?

Det varierar, men brukar gå ut på att man får en ritning av en detalj, sedan får man en viss tid på sig att tillverka den från råmaterial. Där tillverkningen innebär att programmera och förbereda svarven, välja verktyg, fixa måttkompensering, etc. Sedan när man är klar får man poäng efter hur många mått som är inom tolerans på den färdiga detaljen.

Hur blir man uttagen?

Vi som är med och tävlar i år kom antingen på första eller andra plats i Ungdoms SM i CNC-svarvning, jag och min klasskamrat Daniel kom på första plats 2014. Så, för att bli uttagen måste man komma 1:a eller 2:a i Ungdoms SM, och för att delta där anmäler man sig via gymnasiet.

Varför är du med och tävlar?

Främst för att jag gillar CNC, jag hade inte så bra koll på det innan jag började på gymnasiet, men när vi började med det märkte jag hur häftigt det var och helt plötsligt så var jag med i SM.