Under våren kommer vi få möjlighet att stifta bekantskap med ett antal av de Teknikcollegestuderande som i år kommer att tävla i Yrkes-SM och senare även i Euroskills (EM). Först ut är Sofie Hedman som läser det industritekniska programmet på Strömbackaskolan i Piteå. Vi pratade bl.a. om varför Sofie valt att ställa upp, om förväntningar, uttagningar, ambitioner, målsättningar och mycket annat spännande.

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom bygg, design, industri, it, service, vård- och tekniksektorn. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 30–40-tal yrken.

Hej Sofie, berätta lite kort om dig själv?

Jag är 19 år gammal och är nu bosatt i Piteå. På min fritid tillbringar jag mest tid tillsammans med min familj, mina kompisar men också med min pojkvän nere i Skellefteå. Så de blir någon timme längs vägarna i veckan. Annars gillar jag att vara utomhus.

Vad läser du för program på gymnasiet?

Jag läser det industritekniska programmet på Strömbackaskolan i Piteå.

Hur kommer det sig att det blev det industritekniska programmet?

Jag ville pröva någonting praktiskt. Hade verkligen ingen aning om att det skulle vara så här kul. Någonting som har gjort det ännu roligare är att vi är totalt åtta tjejer som läser programmet.

Nu är du med och tävlar i Yrkes-SM, berätta lite om tävlingen?

Yrkes-SM är en tävling i yrkesskicklighet. Tävlingarna anordnas för att öka intresset för olika typer av yrken, i mitt fall svetsning, samt höja statusen på svensk yrkesutbildning.

Hur kommer det sig att du är med och tävlar?

Vi hade en egen uttagning i vår klass där vem av oss som skulle få delta i själva uttagningen inför SM skulle utses, och jag var en av två som blev uttagen från klassen. Den 15 februari hade vi en uttagning på Strömbackaskolan där fem studerande från Piteå och fyra från Sundsvall deltog, då blev jag uttagen till nästa tävlingsdel nere i Malmö.

I vilken klass/tävling/moment ställer du upp?

Jag ställer upp i svetsning.

Varför blev du intresserad av att tävla?

Mitt intresse för tävlingen är ganska stort! Redan från första början, om det var då jag gick i tvåan som jag fick reda på att det skulle bli av och att någon från min linje skulle få chansen att delta så började jag lägga extra fokus på lektionerna. Jag stannade kvar tills jag fick till min övning ordentligt innan jag åkte hem oavsett om det blev övertid eller inte.

Berätta lite om tävlingsmomenten?

I själva uttagningen fick vi en ritning med ett antal övningar vi skulle genomföra i olika lägen och material under en viss tid. Exakt hur tävlingsmomenten kommer att se ut i Malmö vet jag inte ännu. Det enda jag vet är att det kommer att svetsas med MIG, MMA och TIG i olika övningar och lägen.

Hur gör man för att bli uttagen?

Man behöver vara skicklig, du ska vara en av de sex bästa av alla ungefär trettio tävlande.