Vad gör en ungdomsinformatör och behöver man som Teknikcollegecertifierad region en sådan? Vi åkte till Örebro och träffade Anna Hellmark som arbetar som just ungdomsinformatör. Vi pratade bl.a. om hur glad man blir av att inspirera andra, att drömma om att bli ingenjör, om alla olika projekt Anna driver i sin region och mycket annat spännande.

Hej Anna, berätta lite om dig själv?

Jag arbetar som ungdomsinformatör, den enda i mitt slag inom Teknikcollege. Mina arbetsuppgifter består av att marknadsföra teknik och teknikutbildningar mot främst barn och ungdomar, från förskola till och med gymnasiet. Men jag träffar också en hel del studenter och olika företag från hela regionen.

Vad drömde du om att bli när du var liten?

Jag ville bli veterinär, jag älskar verkligen djur men när jag gick i åttondeklass uppstod det verkliga intresset för teknik och sedan dess har jag funderat på att bli ingenjör.

Vad har du pluggat?

Jag gick på Tullängsgymnasiet här i Örebro och där läste jag Teknikprogrammet med inriktning design och produktutveckling. Efter studenten blev jag anställd som ungdomsinformatör och det har jag arbetat med i 2 ½ år.

Hur kommer det sig att du blev ungdomsinformatör för Teknikcollege?

Jag har alltid haft ett stort intresse för teknik, och det kommer hemifrån, vi är en väldigt teknikintresserad familj. När jag var liten gick jag på KomTek, som är en kommunal teknikskola. När jag tog studenten var jag helt säker på att fortsatta studier skulle få vänta ett tag och då tog jag chansen och sökte tjänsten som ungdomsinformatör.

Behöver man som Teknikcollegecertifierad region en ungdomsinformatör?

Det tycker jag verkligen, man når ut till så otroligt många människor. I mitt fall, som ung tjej, går det att marknadsföra teknik på ett helt annorlunda och spännande sätt. Det blir en helt annan sak när jag berättar om mina erfarenheter, att jag är 22 år och att jag har läst den här utbildningen, på den här skolan dessutom. Jag tror att det blir enklare att förstå vad teknikämnet faktiskt handlar om när jag delar med mig av mina upplevelser.

Berätta lite om ditt ansvarsområde?

Jag har ett väldigt brett ansvarsområde. Det primära syftet med tjänsten är att marknadsföra utbildningar så att vi får fler sökande. Men i övrigt är det är helt upp till mig vad jag vill göra och hur jag vill lägga upp mitt arbete. Rent konkret kan det handla om olika marknadsföringsinsatser så som praktisk teknik, föreläsningar om framtida arbetsmarknad och vilka utbildningar som finns. Jag arrangerar även en hel del studiebesök på företagen och olika typer av läger och informationskvällar så som öppet hus eller tjejkvällar. Frihet under ansvar är ett bra sätt sammanfatta det på.

Vad kan Örebro Län som region se för mervärden med en ungdomsinformatör?

Vi har ett väldigt bra elevunderlag, i stort sett på samtliga program och på samtliga av våra skolor. Vi har ökat antalet tjejer som läser teknik med någon procent varje år, trots att det traditionellt har varit svårt att marknadsföra teknik mot den målgruppen. Jag blir som ett komplement till skolorna och deras arbete med information, kommunikation och marknadsföring.

Kan du försöka beskriva en vanlig vecka?

Jag har otroligt mycket kontakt med människor till höger och vänster. Det handlar till stor del om planering av alla events, projekt och insatser som jag ansvarar för. Planerar jag t.ex. för en tjejkväll måste jag säkerställa att allt fungerar och är på plats samt informera och marknadsföra eventet. Men det är väldigt varierande, veckan efter kan det hända att jag planerar ett teknikläger.