Den här veckan fick vi en pratstund med Josefin som har läst Teknikprogrammets fjärde år (TE4) i Luleå. Ett år extra som ska förbereda de studerande bättre inför arbetslivet. Varför gjorde hon det och hur var det? Och resultatet? erbjudande om arbete såklart, läs hela intervjun nedan.

Berätta lite om dig själv!

Jag skulle beskriva mig själv som en glad och omtänksam person. På min fritid umgås jag med vänner och familj och där blir det mycket prat och skratt. Då jag har en väldigt fiskeintresserad far så blir det också någon fisketur då och då. Brukar i övrigt spela innebandy med ett gäng kompisar och under vintrarna kan man hitta mig i slalombacken. Har dessutom ett stort intresse för handboll då jag själv varit aktiv inom det ett antal år.

Varför föll valet på en tekniskt inriktad utbildning?

Anledningen till att jag valde teknik var rätt enkel egentligen, jag visste inte alls vad jag ville bli så jag valde en bred utbildning där valmöjligheterna skulle vara stora efteråt.

Idag läser du Teknikprogrammets fjärde år i Luleå – berätta lite om hur det är?

Det är väldigt annorlunda om jag jämför med de tre första åren på gymnasiet. Under det fjärde året läste jag inget av ämnena jag är van vid från tidigare som matte, svenska och engelska. Eftersom att jag går inriktningen Samhällsbyggnad läser vi nästan enbart kurser som riktar sig mot den branschen. Vissa kurser har varit mindre roliga och andra mer, men jag upplever att alla kurser vi läst har varit relevanta för en framtid i branschen.

Vad var ditt första intryck av det fjärde året?

Det fjärde året var en liten chansning av mig egentligen. Eftersom att det var så pass längesen man hade det fjärde året sist så visste jag inte hur det skulle se ut och vart det skulle leda mig. Men mitt första intryck när jag började komma in lite i det var att det verkade som en otroligt effektiv och bred utbildning där mycket hinns med under kort tid.

Hur skiljer sig det mot det du fått göra tidigare under gymnasiet?

Jag upplever det som att vi elever måste ta större ansvar vad gäller studierna och det anser jag verkligen som något positivt eftersom att det är nyttigt för framtiden.

Hur kommer det sig att du valde att söka det fjärde året och inte Högskola/Universitet direkt efter gymnasiet?

Jag var väldigt skoltrött innan studenten och kände att universitet eller högskola skulle bli riktigt tungt då det handlar om 3-5 år av studier till (högskoleingenjör eller civilingenjör). Ett år kändes betydligt enklare att klara av och att man dessutom skulle få en chans att ändå komma ut i arbetslivet på riktigt. Att söka jobb direkt efter det treåriga gymnasiet upplever jag som rätt svårt då jag inte har någon egentlig yrkesutbildning.

Vad har varit det bästa med utbildningen?

Det bästa med utbildningen har absolut varit praktiken. Det har gett mig en väldigt bra förståelse för hur byggbranschen fungerar när man får vara med på riktigt. Det har dessutom öppnat upp för jobbmöjligheter för nästan alla i klassen. Teorin som vi haft i skolan har dock kompletterat praktiken väldig bra.

Elva veckors praktik låter väldigt spännande – berätta lite om vad du har fått göra?

På den första praktiken var vi ute på entreprenörsidan i sex veckor. Jag hade min praktik på ett företag som heter NYAB (Nyanläggarna i Sverige AB) och fick följa med när de genomförde en del av markarbetet för Linbäcks Byggs nya fabrik på Haraholmen utanför Piteå. Det var intressant att få se hur ett bygge och en byggarbetsplats fungerar på riktigt men eftersom att denna praktik var precis i början av utbildningen så hade man inte samma förståelse som man har idag. Men det är mycket man lärt sig i efterhand som man kan återkoppla till entreprenörspraktiken.

Min andra praktik var på beställarsidan och då praktiserade jag på Piteå Kommun. Denna praktikperiod var enbart två veckor så man hade inte speciellt mycket egna arbetsuppgifter. Det handlade mest om att följa med och se vad beställarrollen innebär. Jag fick följa med på möten och ha lite genomgångar med min handledare om olika villkor, processer m.m. som beställaren måste förhålla sig till.

Tredje praktiken, som var hos konsulterna, spenderade jag på Lindbäcks Bygg på projekteringssidan i tre veckor. Under dessa veckor fick jag rita väldigt mycket i ett CAD-program som heter Revit där jag bland annat tog fram bygghandlingar till en villa som skulle byggas på riktigt. Handlingarna jag ritade lämnades in som bygglovshandlingar och blev godkända. Man fick en liten inblick i hur det är att arbeta som projektör på riktigt när man hade en viss tid på sig att genomföra arbetet och att det skulle hålla en viss kvalitet. Jag ritade också lite handlingar för ett garage, mängdade moduler och fick en större bild av arbetsstrukturen på Lindbäcks.