I veckans upplaga av Heta Stolen möter vi Matilda Steen. Matilda bor med sin familj i Kumla och till vardags arbetar hon som Supply Chain Manager på Atlas Copco i Örebro. Vi pratade bl.a. om vad Supply Chain är för något, att drömma när man är liten, att det är väldigt kul att plugga, att bygga sitt egna hus, examensarbete på Atlas, vad man kan arbeta med på Atlas Copco och mycket annat.

Hej, vem är det vi träffar idag?

Jag heter Matilda Steen och kommer från Kumla, där jag just nu bygger hus tillsammans med min familj. Sedan åtta år tillbaka arbetar jag på Atlas Copco i Örebro och de senaste fyra åren har jag varit Supply Chain Manager, d.v.s. chef för vår lagerverksamhet och vårt produktionsinköp.

Vad hade du för drömmar när du var liten?

När jag var riktigt liten ville jag bli delfinskötare eller dansare men redan när jag var 10 år började jag rita mitt första hus, hur det skulle se ut och vara möblerat när jag blev stor. Så under lång tid var målet att bli inredningsarkitekt och byggnadsingenjör. Å drömmen finns kvar och förverkligas just nu genom ett stort fritidsprojekt istället.

Supply chain – vad är det för något?

Det handlar kortfattat om materialflöde, hur man säkerställer hela processen från punkt A till punkt B. Dels handlar det om hur det går till rent fysiskt, använder man lastbil eller truck, men dels handlar det också om informationsflöden. Hur får punkt B reda på att produkten är redo att transporteras från punkt A? Det handlar alltså både om ren fysisk transport men också om kommunikation.

Hur blir man det, vad har du för utbildningsbakgrund?

Först gick jag naturteknisk linje på gymnasiet och sen valde jag att studera vidare på universitet och där läste jag industriell ekonomi. Så jag har en civilingenjörsexamen med inriktning maskinteknik, logistik och marknadsföring. Sen kände jag att jag inte riktigt kunde hålla mig från skolbänken, så ett år senare läste jag in en Master i företagsekonomi och ledarskap.

Hur hamnade du på Atlas Copco?

Jag skrev mitt examensarbete här på Atlas Copco. Min uppsatspartner arbetade här innan studierna, som montör, så när det var dags för oss två att skriva examensarbete sa han direkt att han visste vad vi skulle göra. Efter examination blev jag kvar.

Skulle du med en mening kunna beskriva Atlas Copcos affärsidé?

Vi är en världsledande leverantör av produktionshöjande lösningar inom våra fyra affärsområden: kompressor teknik, industri och teknik, gruv- och bergbrytningsteknik samt bygg och anläggningsteknik.

Hur går man tillväga om man vill skriva examensarbete för Atlas Copco?

Numer är det organiserat på ett helt annat sätt mot när det var dags för mig att skriva mitt arbete. Vi kommunicerar ut uppgifter som vi behöver hjälp och stöttning inom. Som studerande får man söka och blir man antagen till att skriva examensarbete här skulle man kunna likna det vid en projekttjänst. Alla våra uppdrag hittar man på vår hemsida!

Många som pluggar idag undrar säkert vad man kan arbeta med här?

Här arbetar man med väldigt många olika saker. Allt från att skruva ihop våra produkter, transportera materialet, ta hand om våra datasystem, beredning, produktionsinköp, logistikutveckling och produktionsteknik. Men för att verksamheten ska gå runt kan vi inte bara syssla med teknik, vi behöver ekonomer, marknadsförare, säljare osv. Man kan arbeta med det mesta här hos oss.

Det finns alltså en hel del olika yrken hos er – vilka letar ni efter i framtiden?

I framtiden ser jag att vi behöver kreativa och innovativa medarbetare som har ett driv och en vilja. Det viktigaste för oss är nog personlighet och att man visar intresse för uppgiften.