Under våren kommer vi få möjlighet att stifta bekantskap med ett antal av de studerande som i år kommer att tävla i Yrkes-SM och senare även i Worldskills. Förra veckan gick tävlingen av stapeln i både Elmia och Malmö. Vi träffade Marcus, SKF Tekniska Gymnasium. Han berättade lite om tävlingen och varför han ställde upp.

Yrkes-SM är en satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom bygg, design, industri, it, service, vård- och tekniksektorn. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 30–40-tal yrken.

Berätta lite kort om dig själv?

Mitt namn är Marcus och jag kommer från Göteborg där jag läser tredje året på SKF tekniska gymnasium. Mina intressen är Fotboll och CNC.

Vad läser du för program på gymnasiet?

Jag läser det Industritekniska programmet.

Hur kommer det sig att det blev industri?

Jag blev tipsad av en kompis. I slutändan visade det sig vara ett bra val.

Du är med och tävlar i Yrkes-SM, berätta lite om tävlingen?

Yrkes-SM är en stor tävling med massa olika yrken. Här ställer de bästa upp och visar sina kunskaper i det yrke de håller på med.

I vilken gren tävlade du i?

CNC-fräs.

Berätta om ditt intresse för fräsning?

Jag visste inte mycket om varken fräsning eller svarvning innan jag började gymnasiet. Sedan dess har jag fastnat för det mer och mer och tycker det är väldigt kul. Det är mycket tänkande och hela tiden nya utmaningar vilket jag gillar.

Hur såg tävlingsmomenten ut?

Man får ritningar och ska genomföra det på en viss tid. Det gäller att ha rätt mått på delarna för att få poäng.

Hur gjorde du för att bli uttagen?

Jag kvalificerade mig via Ungdoms SM i CNC-svarv. Där blev 1:an och 2:an kvalificerade och fick möta 1:an och 2:an från 2014 års upplaga av Ungdoms SM.

Hur kommer det sig att du är med och tävlar?

Jag ville vara med och tävla så fort vår lärare berättade för oss i första klass att man kan kvalificera sig. Sedan dess har mina “skills” tagit mig till Yrkes-SM, hehe.