I Heta Stolen den här veckan möter du Vidar Degerheim. Det var ett trevligt samtal där vi fokuserade på Worldskills och hur man efter examinering från sin Teknikcollegeutbildning faktiskt kan komma med i Yrkeslandslaget och få tävla i VM eller EM. Vi pratade bl.a. om hans resa till Brasilien, vad som krävs för att komma med i landslaget, om intresse för teknik och CNC, att tävla och sätta upp mål, att inte ens sjukdom och en gipsad fot kan stoppa tävlingsinstinkten och mycket annat spännande.

Berätta lite kort om dig själv?

Jag är 20 år gammal och bor i Nävragöl strax utanför Karlskrona. På fritiden gillar jag att meka och köra med bilar och motorcyklar. Jag tycker om att lösa problem och konstruera saker.

Vad läste du för program på gymnasiet?

Jag läste det Industritekniska programmet på Vilhelm Mobergsgymnasiet i Emmaboda.

Hur kommer det sig att det blev industriteknik?

Jag gillar det praktiska arbetet och att jobba med metall samt att köra maskiner.

Vad arbetar du med idag?

Jag jobbar som CNC-svarvare på Al-Mekanik i Karlskrona.

Om det inte hade blivit CNC, vad tror du att du hade arbetat med då?

Då hade jag nog jobbat som elektriker.

Berätta lite om ditt intresse för CNC, var kommer det ifrån?

Det kommer från en kompis som gick året över mig på samma skola. Jag visste inte riktigt vad det var innan jag började.

Du har precis deltagit i WorldSkills – berätta lite om vad det är för något?

Det är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten. Utöver dessa parter medverkar även branschorganisationer, yrkesnämnder, myndigheter, skolor och företag i denna angelägna och viktiga satsning. Deras mål är att höja kvaliteten på Sveriges yrkesinriktade utbildningar, väcka intresset hos de som är på väg att välja gymnasieutbildning samt höja statusen för modern yrkesutbildning inom bl a, industri, teknik och it. Man arbetar för att förändra bilden av yrkesutbildningar och den framtida arbetsmarknaden. Detta uppnås bl a genom att anordna och driva yrkestävlingar som Yrkes-SM samt ansvara för det svenska Yrkeslandslagets deltagande i WorldSkills.

Nu har du precis varit med och tävlat för Sverige med Yrkeslandslaget. Om vi tar det från början, hur kommer man med där?

Jag blev uttagen i klassen till Ungdoms-SM i CNC-svarvning 2012 och vann. Sedan gick jag vidare till Yrkes-SM och vann även där, 2014. Efter det kom jag med i Yrkeslandslaget!

Kan vem som helst komma med i landslaget?

Om man är under 23 år, har rätt ambitioner och är bland de bättre i Sverige på sitt yrke kan man vara med.

Du har nyligen kommit hem från Sao Paolo, Brasilien – kan du beskriva resan och tävlingen kortfattat?

Vi var där i tio dagar och jag tävlade under tre dagar. Det blev extra jobbigt för mig eftersom att jag hade skadat foten och var gipsad. Förutom själva tävlandet anordnades även andra aktiviteter under veckan där vi t.ex. hade träningstid, besökte en skola och gick på en festival.