Då var det dags för ytterligare två personer att sätta sig i Heta Stolen. Den här veckan träffar vi Moa och Evelina som nyligen tagit examen från Teknikprogrammet på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping. Nu är båda två anställda som elevambassadörer för Teknikcollege i Södra Vätterbygden. Elevambassadör, vad är det och vad gör en sådan? Vi pratar om framtida uppdrag, gymnasiemässan, vikten av att träffa barn och ungdomar, att påverka och inspirera, framtidsval och mycket annat spännande.

Hej Moa & Evelina, berätta lite om er själva?

Evelina: 19 år, bor i Jönköping, gillar design, film och pyssel. Är en väldigt kreativ tjej som älskar att skapa med händerna och håller alltid på med något pyssel.
Moa: Jag är 19 år och har precis tagit studenten och just nu består mitt liv av jobb. Jag arbetar i en klädbutik som heter Flash och nu även på Bäckadalsgymnasiet som elevambassadör. Annars på fritiden umgås jag mycket med min familj och mina vänner, jag kör enduro och har gjort det i 9 år, har kört på elitnivå.

Ni har precis tagit studenten, vilket program och inriktning läste ni?

Teknikprogrammet med inriktning design och produktutveckling

Vad var roligast med er utbildning?

Evelina: Att vi inte bara gjorde saker på datorn eller jobbade teoretiskt utan vi fick bygga och tillverka saker. Vi jobbade mycket med konceptet; från idé till färdig produkt. Själva komma med idéer och sedan ta fram en färdig produkt.
Moa: Helt klart att man fick skapa så mycket, från en ide till en färdig produkt.

Om vi backar bandet, vad ville ni bli när ni var yngre?

Evelina: Prinsessa, haha, nej men jag hade intalat mig själv att jag skulle bli jurist men jag lät min kreativa sida ta över när jag blev äldre och nu står produktdesigner högt upp på listan.
Moa: När jag var liten ville jag bli polis som alla andra barn. Men jag hade också en dröm om att bli rik, men den drömmen finns fortfarande kvar 🙂

Nu arbetar ni som elevambassadörer för Teknikcollege Södra Vätterbygden, vad gör en elevambassadör?

Båda: Vi informerar om teknik-och industriprogram för högstadieungdomar, vi pratar även om framtidsmöjligheter och samarbeten med olika företag som är kopplade till Teknikcollege.

Varför är det bra med elevambassadörer?

Evelina: Vi är yngre och har en närmre koppling till de ungdomar som snart ska välja till gymnasiet. Vi har lättare att sätta oss in i hur de tänker och sådant som de kanske funderar över.
Moa: Jag tror att ungdomar idag dras till oss elevambassadörer på ett mer naturligt sätt än mot äldre. För vi vet vad man går igenom och då vi nyligen gått på gymnasiet

Vad har ni fått göra den första tiden?

Evelina: Möten, möten och möten. Vi har gjort planeringar inför hösten och vad vi ska syssla med.
Moa: Vi har också fått träffa massa företag som Husqvarna, Fläktwoods, Fagerhult, Kongsberg och AQ.

Berätta lite om era kommande projekt?

Evelina: Vi ska nu i höst besöka niondeklassare på en så kallad “roadshow” där vi informerar om Teknikcollege och allt där till.
Moa: Vårt största projekt är gymnasiemässan den 13 oktober.

Hur många barn och ungdomar kommer ni att stöta på?

Evelina: Vi kommer besöka över 1700 elever på vår roadshow och sen beräknas det komma ca 3000 besökare till gymnasiemässan.