I Heta Stolen den här veckan träffar du Jonas Söderström. Samtalet med Jonas fokuserade till stor del på Jonas upplevelse och erfarenheter av att läsa HIT4, ett fjärde gymnasieår med både praktik och teori. Konceptet är ett exempel från Teknikcollege Hälsingland på hur samverkan mellan företag och kommuner kan slå in stängda dörrar i utbildningssystemet. Jonas berättade om sin resa som startade på Bromangymnasiet och Industritekniska programmet via påbyggnadsåret – HIT4 och därefter vidare till ingenjörsutbildning vid Högskolan i Gävle. Idag arbetar Jonas som designingenjör HIAB.

Berätta lite om dig själv?

Jag heter Jonas Söderström och är 29 år gammal. Jag är precis klar med mina ingenjörsstudier och har flyttat tillbaks till Hudiksvall där jag växte upp.

Vad läste du för program på gymnasiet?

Jag gick det Industritekniska programmet på Bromangymnasiet i Hudiksvall med inriktning svets- och plåtbearbetning.

Var det alltid självklart att det skulle bli en teknisk utbildning?

Inte helt självklart, men en teknisk utbildning var alltid målet. Valet stod mellan Bygg-, Fordon- eller Industriprogrammet. Att få arbeta med händerna var det jag helst ville göra och när jag fick se hur saker i metall sattes ihop med hjälp av svetsning stod valet helt klart att jag ville bli svetsare.

Jag är nyfiken på att höra mer om HIT4 – vad är det?

HIT4 är ett fjärde gymnasieår som finns att välja till för den som gått det Industritekniska programmet och har godkända betyg i alla ämnen.

Var det ett självklart val för dig?

Ja, det var det. Det fjärde året garanterade mig ett års fast anställning där jag kunde komma ut i arbetslivet under trygga förhållanden. Efter att man gjort klart fjärdeåret är man också väldigt attraktiv att anställa och ofta får studerande från fjärdeåret anställning på det företag som man gjort sin praktik.

Hur fungerar detta utbildningsår i praktiken?

Det fjärde året innebär att man arbetar fyra dagar i veckan och att en dag i veckan ägnas åt att läsa kurser i ämnen som är antingen högskoleförberedande eller relevanta för den yrkesroll man har utbildat sig till. Man får alltså både en bra start på yrkeslivet samtidigt som man träffar sina klasskamrater en dag i veckan. Under den här tiden får man en handledare på företaget som man kan vända sig till.

För vem passar HIT4?

Jag tycker egentligen det passar alla som kan tänka sig ett år med säker anställning och lön och samtidigt få tillbringa tid med sina klasskamrater en dag i veckan. Det blir en bra stötdämpare när man ska ta steget ut i vuxenvärlden som jag tror många i den åldern mår bra av.

Stämmer det att man tjänar pengar om man läser det fjärde året?

Ja, det stämmer. HIT4 fungerar som en deltidsanställning, vilket innebär att man har en avtalsenlig lön för det arbete man utför på företaget. Det gjorde att jag hade råd att göra helt andra saker på fritiden så fort jag började mitt fjärde år.

Är det många som söker HIT4?

Ja, det är det. Man fyller alla platser som erbjuds, men man försöker alltid ordna så många platser som det behövs för att alla som får söka även kan bli erbjudna en praktikplats.

Vad tog du med dig för erfarenheter från det här året?

Det jag lärde mig under det fjärde året är att om man är ambitiös och visar företaget att man är intresserad så kommer man hela tiden att få nya spännande uppgifter som är allt mer utmanande att utföra, vilket leder till att man känner sig säker, både i sin yrkesroll och som person. Utan det självförtroende jag fick under det fjärde året tror jag inte att jag hade varit där jag är idag.