Under våren kommer vi få möjlighet att stifta bekantskap med ett antal av de studerande som i år kommer att tävla i Yrkes-SM och senare även i Euroskills (EM). Näst på tur är Joel som studerar det kombinerade industri/teknikprogrammet på Mälardalens Tekniska Gymnasium. Joel siktar givetvis på första platsen och förutom förväntningar på tävlingen pratade vi även framtidsplaner, möjligheter och varför just teknik och industri är ett så bra utbildningsval.

Yrkes-SM är en satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom bygg, design, industri, it, service, vård- och tekniksektorn. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 30–40-tal yrken.

Joel Lindh, berätta lite kort om dig själv?

18 år, från Södertälje, stort fordons- och teknikintresse.

Vad läser du för program på gymnasiet?

Jag läser det kombinerade Teknik/industriprogrammet på Mälardalens Tekniska Gymnasium i Södertälje, 3700p

Hur kommer det sig att det blev just det programmet?

Det består av många praktiska och roliga ämnen, och det ingår mycket praktik på arbetsplatser osv. Är också en bra grundutbildning som innefattar många olika ämnen som är bra att ha inför arbetslivet.

Du är med och tävlar i Yrkes-SM, berätta lite om detta?

Tävlingen är ett bra initiativ för oss ungdomar som letar efter utmaningar och som vill förbättra sina kunskaper inom ämnet, det är också en ett stort ämne som ger uppmärksamhet och motivation för både arbetsgivare och de som funderar att studera teknik/industri. Sen har jag själv hittat många nya vänner med samma intressen som mig själv.

I vilken gren ställer du upp?

Jag ställer upp i CNC-fräsning.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av det?

Jag tycker CNC-teknik överlag är ett intressant och roligt ämne, och att utveckla mina kunskaper är både roligt och användbart för framtiden.

Hur ser tävlingsmomenten ut?

Tävlingen går ut på att man ska rita upp, förbereda och bearbeta en detalj efter ritning på kortast möjliga tid. Man blir tilldelad en ritning och ska sedan förbereda bearbetningen i CAD/CAM, samt förbereda maskin och verktyg för bearbetning. Sedan gäller det att bearbeta detaljen och få måtten inom tolerans, och desto snabbare man är desto mer tid har man på sig att måttköra detaljen till rätt mått. När tiden är slut, som ligger runt fyra timmar totalt, kommer måtten på detaljen att mätas och man får poäng baserat på hur många mått man har inom tolerans.

Hur gör man för att bli uttagen?

Varje skola som erbjuder det industritekniska programmet får vara med och delta, och där väljer man ut ett lag på två personer som skall bearbeta en detalj i CNC-svarvning samt svara på några tillhörande teoretiska frågor om ämnet. I år var det över 50 lag som ansökte. Sedan blir de bästa lagen uttagna till Ungdoms-SM i CNC-svarvning, där tävlar man om en plats till Yrkes-SM, dvs tävlingen vi ska delta vid. Där delas de deltagande lagen upp i grupperna Svarvning eller Fräsning, och man tävlar sedan individuellt om en plats till WorldSkills, där man får representera Sverige i yrkeslandslaget i Abu-Dhabi 2017.