Den här veckan har vi träffat Jonna som läser första året på Teknikprogrammet på Härnösands gymnasium. Hon berättar bl.a. om varför hon tycker fler tjejer borde satsa på teknik, vad hon ska läsa från årskurs två då man väljer inriktning, miljötänk, hållbar utveckling och mycket annat spännande.

Berätta lite om dig själv?

Jag heter Jonna Pettersson och jag är 15 år och har nyss börjat första året på Teknikprogrammet på Härnösandsgymnasium.

Vad gillar du att göra på fritiden?

På fritiden brukar jag umgås med mina kompisar, om jag inte är med kompisar brukar jag passa på att plugga eller rida på min häst Trausti.

Vad var viktigast för dig när du sökte till gymnasiet?

Det viktigaste för mig när jag sökte till gymnasiet var att jag skulle välja något jag verkligen trivs med och något som jag själv tycker spelar roll för framtiden.

Hur kommer det sig att det blev Teknikprogrammet?

Jag valde Teknik eftersom det är en bred utbildning och man har bra möjligheter efter gymnasiet. Jag tycker även om kreativa arbeten och eftersom jag tänkte välja design i tvåan så kommer jag även att arbeta en del med bild, vilket var ett av mina favoritämnen när jag gick i högstadiet.

Vad är ditt första intryck av utbildningen?

Tuff men rolig, mycket matte.

Berätta lite om vad du kommer att läsa?

Tanken är design- och produktutveckling från och med tvåan.

Säg tre ord som du förknippar med svensk teknik och industri?

Utvecklande, nytänk och miljötänkande.

Här kommer en kluring: Vilken uppfinning hade du velat komma på och varför?

Jag vet inte om det är en uppfinning, det är mer ett faktum. Jag vill arbeta med miljöfrågor och hållbar utveckling, hur man kan förbättra världens miljöproblem.