Dags för en efterlängtad comeback. Heta Stolen är tillbaka. Den här veckan träffade vi Moa och Elin som läser Teknikprogrammets fjärde år (T4) i Karlstad. Tjejerna läser T4 på Älvkullegymnasiet/Karlstad Teknikcenter. När det var dags för praktik hyrde utbildningsanordnaren under två veckor en lägenhet åt dem, enbart för att möjliggöra en praktikperiod på Uddeholms AB. Vi fick en pratstund med Moa och Elin som berättade om T4, sin praktikperiod samt framtidsvisioner och mycket annat trevligt.

Berätta lite om er själva

Vi heter Elin och Moa, bor i Karlstad och pluggar Teknikprogrammets fjärde år. Jag (Elin) tycker om att umgås med mina vänner och pojkvän. Lika mycket som jag tycker om att hitta på saker tycker jag också om att vara hemma och ta det lugnt och titta på serier. Det jag (Moa) håller på med utanför skolan är att umgås med kompisar, spelar på pianot hemma ibland, tränar på gym och på helgerna så jobbar jag ibland på ett ställe där jag är timanställd. Jag är nog en ganska estetisk person, jag tycker mycket om musik, rita och på min fritid ta kort med min systemkamera.

Varför föll valet på en tekniskt inriktad utbildning?

Elin: För mig var det lite av en slump att valet föll på teknik. På gymnasieforumet (mässa) så kollade jag inte på Teknikprogrammet eller liknande program överhuvudtaget. Det var först när jag blev så osäker och stressad över mitt gymnasieval som min mamma tyckte vi skulle kolla in Älvkullegymnasiet. Där pratade vi med elever från både natur och teknik och på något vänster så fick väl eleverna och lärarna där mig att bli intresserad.
Moa: Det jag föll för var bredden som den tekniska utbildningen har och att den innehåller mer praktiska bitar än naturprogrammet gör. Från första början så var det design och bild som verkligen fångade mitt intresse för teknik och gjorde att jag tillslut valde teknik

Idag läser ni Teknikprogrammets fjärde år i Karlstad – berätta lite om hur det är?

Elin: Det finns fyra inriktningar med totalt 50 elever. Jag läser design och produktutveckling och där är vi 12 personer som läser. Det är rätt skönt när man sitter med CAD. Många lektioner har vi tillsammans med de som läser produktion.
Moa: Det som jag tycker har varit en av de större skillnaderna mot gymnasiets tre första år är att vi inte direkt har några tydliga uppgifter eller läroböcker som vi följer. Istället jobbar vi mycket i projekt där allt arbete sker allt eftersom och man får uppdrag och nya uppgifter längs vägen, vilket jag tycker är väldigt roligt! Man får tänka mycket själv och man får själv komma fram till svar och lösningar.

Hur skiljer sig T4 mot det ni fått göra tidigare under gymnasiet?

Elin: Vi jobbar mycket mer i projektform och samarbetar för att komma fram till lösningar. Vi har inga böcker överhuvudtaget och hittills har vi inte haft ett enda prov förutom några småtester på Kahoot för att se att vi har förstått. Det känns mer fritt för om man är intresserad av något speciellt kan man styra så att det är just det man jobbar med och inte direkt vad läraren säger utan vi för en dialog.
Moa: Det är inga vanliga kurser som man har under gymnasiet, så som engelska, svenska, matte. Istället är det bara kurser som är inriktade mot den inriktning som man valde när man ansökte och även andra kurser som fokuserar på företag och arbetslivet.

Hur kommer det sig att ni valde att söka T4?

Elin: Efter studenten så visste jag inte riktigt vad jag ville göra. Eftersom T4 bara är ettårig, har en tredjedels praktik samt att man får en titel som gymnasieingenjör tänkte jag att det kan vara värt att gå. Idag får man inte så bra jobb av att endast ha gått gymnasiet så min plan blev lite att gå det fjärde tekniska året, jobba lite och sedan gå på högre studier när jag känner mig mer motiverad och vet vad jag vill.
Moa: Jag håller med. Jag ville inte sitta hemma och göra ingenting, och jag ångrar inte en sekund att jag tackade jag till denna utbildning.

Ni studerar och bor i Karlstad men har nu gjort er APL på Uddeholms AB. Det är 10 mil mellan Hagfors och Karlstad – var det krångligt att ordna rent praktiskt?

Moa: Nej faktiskt inte alls! Egentligen är det vi elever som ska sköta kontakten med företaget men nu var vi inte alls med i den kontakten. Istället var det skolan som fixade både praktik och boende uppe i Hagfors. För vi sa det innan att vi inte ville pendla varje dag till Hagfors då vi kände att dagarna skulle bli alldeles för långa. Vi fick bo i lägenhet med kök och sängar till alla tre och eftersom vi tre kände varandra väl sen innan så var det inga problem att bo tillsammans. Praktiken i Uddeholm var väldigt lärorik och väldigt intressant. Jag har fått en helt ny uppfattning om hur stålindustrin fungerar och i framtiden kanske är något jag vill jobba med.

Ni är också de första studerande från T4 som förlägger sin APL-period hos Uddeholm – kan ni berätta kortfattat om hur perioden har sett ut och vad ni har fått göra?

Elin: Nu var vi endast två veckor hos Uddeholm, vilket vi insåg efter att det var rätt lite i och med hur stort Uddeholm faktiskt är, något som jag inte kände till sedan innan. Första dagarna hade vi introduktion och fick vara med i en del av Uddeholms-skolan som alla anställda får när de börjar. Där ingick visioner, vad de håller på med, historia på herrgården samt en brandutbildning. Vi fick också gå en verksamhetsvisning där vi fick se i princip alla delar av processen. Vi träffade även de som arbetar på marknad. Sen delade vi upp oss i tre dagar och fick följa med olika personer på ungefär samma saker. En dag på forskning, en dag med en processutvecklare och sista dagen på ritkontoret. Sista veckan fick vi vara med ups2 teamet som handlar om förbättringsarbete.