I veckans upplaga av Heta Stolen besökte vi återigen Mercado Produktion AB i Halmstad. Den här gången fick vi en pratstund med Matthias som är platschef. Vi pratade bland annat om deras engagemang inom Teknikcollege, synen på kompetensförsörjning, om hans egna resa genom industrin, om vad industrin bör göra för att visa upp sig och mycket annat spännande.

Berätta lite om dig själv!

Matthias, platschef för Mercado Produktion AB, jobbat som verktygsmakare, yrkeslärare, produktionsledare och nu platschef. Brinner för teknisk utveckling av verksamheten och att få medarbetarna att växa. Familj med sambo och två barn som är viktiga i helhets pusslet. Pensionerad motocrossälskare som numera cyklar mountainbike.

Vad har du för utbildningsbakgrund?

Verkstadsteknisklinje två år, Kattegattgymnasiet så klart. Verktygsmakare påbyggnad ett år. Lärarutbildning Malmö högskola. Inte att förglömma att jobba inom industrin är en enda lång utbildning.

Berätta lite om er verksamhet!

Mercado Produktion är tillverkningsenheten i Mercado koncernen. Mercado tillverkar och säljer medicintekniska arbetsstolar främst för personer med funktionshinder men även till kliniker och industrin. I Halmstad är vi 29 medarbetare och har väldigt bred tillverkning med allt från rör in i ena ändan till sömnad och stoppning i andra. Vi har utvecklat vår verksamhet de senaste åren på ett fantastiskt sätt men har samtidigt mycket spännande kvar att göra. Automation och effektiviseringar är en ren överlevnadsfråga framöver.

Vilka olika typer av yrken finns hos er?

Oj har du mycket tid…Vi gör mycket och jag kan lista ett antal yrken: Kapare, CNC-operatör, Svetsare. Robot svetsare, Svetsrobot-programmerare, Plockrobot-ansvarig/programmerare, Lackerare, Kantpress-operatör, Laserskärmaskins-operatör/beredare, Montör, Produktionstekniker/konstruktör, Tapetserare, Sömmerska, Produktionsledare, Produktionsberedare/planerare och Platschef.

Vilka medarbetare behöver ni i framtiden?

Människor som kan ta högt egenansvar och arbeta självständigt med olika tekniska sysslor som vi har i verksamheten. Man behöver både vara händig och skärpt teoretiskt. Inte att förglömma är att funka i en grupp då vi samverkar mycket runt olika uppgifter.

Hur ser du på företags generella ansvar för kompetensförsörjning inom industribranschen?

Många företag bara gnäller över att det inte finns folk att anställa men gör själva inget och det håller inte! Tycker det ibland är lite fult när några ställer upp och fostrar nya medarbetare som sen lockas vidare till dom som inte gör något för återväxten.

Berätta om ert engagemang inom Teknikcollege?

Mercado har alltid haft en inställning att vi ska hjälpa till att ställa upp med praktikplatser för gymnasieskolan och framför allt för Industritekniska programmet och när jag kom in i verksamheten ville jag utveckla det vidare för att på så vis bidraga till återväxten. Vi har idag två utbildade handledare som är duktiga och intresserade vilket gör det enkelt att ta emot elever på praktik.