Då var det dags för terminens första profil att sätta sig i Heta Stolen. Vi fick en pratstund med Markus som i våras tog sin examen efter att ha läst Teknikprogrammets fjärde år i Luleå. Vi pratade om varför valet föll på just det och inte universitet/högskola, om vikten av praktiska inslag i sin utbildning, om att TE4 resulterat i att alla tolv studerande i klassen fick anställning direkt och mycket annat.

Berätta lite om dig själv

Jag heter Markus Hemphälä Fägnell, är 20 år och bor i Luleå tillsammans med min flickvän. Jag är en arbetsam och noggrann kille som gillar utmaningar. Under min fritid idrottar jag en hel del, framför allt innebandy och konditionsträning av olika slag.

Varför föll valet på en tekniskt inriktad utbildning när du valde gymnasium?

Jag har ett stort intresse för nyskapande inom byggnation, arkitektur och teknik så därför kändes det självklart att välja en inriktning kopplat till samhällsbyggnad.

Du har läst Teknikprogrammets fjärde år (TE4) i Luleå – berätta lite om hur det var?

Under året har utbildningen skett steg för steg. Till en början varvades praktiska arbeten med teoretiska ämnen i skolbänken. Vi kopplade den teoretiska kunskapen vi lärt oss i skolan och använde den sedan under det praktiska arbetet. Under året varvades sedan teoretiska projekt med verkliga projekt ute på olika arbetsplatser. Tack vare kombinationen mellan teori och praktik får man se projekt ur två olika synvinklar.

Vad var ditt första intryck av det fjärde året?

Innan året började hade jag höga förhoppningar på att TE4 skulle ge mig mycket kunskap som kommer att bli användbar till ett framtida yrke. Redan första dagen visade skolan ett stort engagemang och ambitioner om att vi elever skulle få en bra utbildning.

Hur skiljer sig TE4 mot det du fått göra tidigare under gymnasiet?

Kurserna som vi läste under det fjärde året är specifikt utvalda för branschens behov och därför blir utbildningen mer kopplad till olika företag. Jag har exempelvis haft turen att samarbeta med en civilingenjör från Luleå kommun. Vi har bland annat bollat idéer kring mitt examensarbete och jag har fått bra information som har hjälpt mig i mitt arbete.

Hur kommer det sig att du valde att söka TE4 efter studenten och inte högskola/universitet alternativt söka jobb?

Jag kände redan innan TE4 drog igång att det kunde vara min möjlighet att snabbt komma ut i arbetslivet och bygga upp kunskap samtidigt som jag skapar kontakter med olika aktörer inom branschen. Jag kände mig inte motiverad att direkt efter gymnasiet sitta 3-5 år till i skolbänken, men var inte riktigt klar med skolan heller. TE4 blev därför ett naturligt val för mig och mina ambitioner med den närmaste framtiden. TE4 är det självklara valet för dig som direkt vill komma ut i arbetslivet, men även för dig som vill bygga upp kunskap för framtida studier.

Vad var det bästa med utbildningen?

Under hela utbildningen har det tre olika praktikperioderna varit det allra bästa. Jag fick en helt annan bild av hur branschens olika delar egentligen ser ut. Den uppfattning jag hade innan var helt annorlunda. Att ett litet projekt inom branschen kan skapa ett så pass omfattande arbete under hela processen var en aha-upplevelse.

Elva veckors praktik låter väldigt spännande – berätta lite om vad du fick göra?

Sex veckor hos en entreprenör, två veckor hos en beställare och tre veckor hos en konsult. Under mina elva veckor har jag bland annat fått möjligheten att etablera nya kontakter, lära mig en hel del om processens olika etapper samt hur man handskas med branschspecifika datahjälpmedel, som jag kommer ha nytta av i framtiden.