Den här gången fick vi en pratstund med Teddy Eriksson som är vd på Tomal, som ligger strax utanför Falkenberg. Vi pratade om att inspirera i sitt ledarskap, att tänka brett när man väljer utbildning, att se det unika hos varje medarbetare, att som företag ta efter hur man arbetar i skolan, att påverka utbildningssystemet, att lyfta blicken och se vad som händer runt om i regionen och mycket annat spännande.

Berätta lite om dig själv?

Jag heter Teddy Eriksson och har sedan 2009 varit vd på Tomal men i företaget har jag varit i hela 21 år. Jag började som ingenjör efter att ha läst klart min utbildning på Högskolan i Kalmar. Efter ett antal år som ingenjör blev jag intresserad av försäljning och började arbeta som teknisk säljare, när vår dåvarande vd gick i pension, 2009, fick jag chansen att ta över. Jag bor i Falkenberg med fru och två barn och trivs jättebra här. Jag försöker alltid att se mig själv som en möjliggörare för våra anställda i första hand, inte som chef, det tror jag är uppskattat.

Berätta lite om vad ni gör ni på Tomal?

Vi arbetar med miljöteknik-applikationer, vilket innebär att vi tillverkar doseringsutrustning till reningsverk och energikraftverk, egentligen till allt inom industrin. Poängen med vår verksamhet och vår affärsidé är att vi tar fram kundanpassad utrustning, med andra ord så serieproducerar vi inte. Det har medfört att vi kanske inte är billigast på marknaden men vi ser till att hålla högsta kvalitet. Kvalitet är oerhört viktigt hos oss, vi måste vara bäst, vi kan inte vara tvåa eller trea.

Om vi backar bandet, vad ville du bli när du var liten?

Det tog faktiskt lång tid innan jag ens hade en aning om vad jag ville bli, det var nog därför jag försökte skaffa mig en så bred utbildning som möjligt. Teknik och ingenjör har alltid funnits med och varit intressant, men jag var inte den som mekade med moppen när jag var liten. Jag var nöjd när mopeden fungerade och tog mig framåt, istället var jag mer intresserad av tillverkning och hur den processen faktiskt går till. På högskolan var det viktigt att få med lite av varje, därför läste jag också teknik, ekonomi och juridik.

Har du haft någon förebild yrkesmässigt?

Hmm, nej det vet jag inte om jag har eller har haft. Jag har nog alltid varit en person som kört mitt eget race. Jag har alltid haft bra självförtroende, samtidigt som jag upplever att jag är ödmjuk. För mig har det handlat om att tro på mig själv och våga. Det kanske är lite synd att jag inte haft någon förebild, nu när jag tänker efter. Jag tror det är ganska viktigt med förebilder, oavsett vad man håller på med.

Vad kan man arbeta med hos er?

På Tomal har vi framför allt två större yrkeskategorier, det är dels ingenjörer, 14 av totalt 65 är anställda som ingenjörer. Den andra kategorin är svetsare, i och med att vi har egen tillverkning är vårt intresse för duktiga svetsare stort, det handlar om svetsning, valsning, och bockning av tunnplåt både i svart och rostfritt material. Förutom våra två större områden har vi även en kvalitetsavdelning, kvalitet är, som jag nämnde tidigare, oerhört viktigt på Tomal.

Hur viktigt är det för er att tänka långsiktigt vad gäller kompetensförsörjning?

Det är jätteviktigt, Tomal ligger en bit ut på landsbygden, och de viktiga kompetenserna växer inte på träd. Vi måste alltså se till att attrahera och säkerställa att kompetent personal vill komma till oss. Jag som högst ansvarig kan inte bara sitta här och vänta och tro att kompetensen ska komma på egen hand och det är därför vi är aktiva inom Teknikcollege.

På vilket sätt är Tomal engagerade inom Teknikcollege?

Jag sitter med i den lokala styrgruppen för Teknikcollege i Falkenberg. Vi har 2-3 anställda som gått handledarutbildning för att kunna ta emot studerande som är ute på sin APL. Teknikcollege är oerhört inspirerande, jag gillar att inspirera och att inspireras av andra, och det tycker jag att Teknikcollege är ett resultat av. Mötet med alla lärare i vår styrgrupp är helt fantastisk. Det är också roligt och intressant att lyfta blicken och höra sig för om hur det går för Teknikcollege på regional nivå, vad händer t.ex. i Laholm eller Halmstad? Vad görs det för bra saker där och vad kan vi lära oss av det? Men i slutändan så är det viktigaste för Tomal att skapa en matchning mellan skola och vår verksamhet, vi måste se till att vi får rätt personal. Som ett konkret exempel kan jag ta när det Industritekniska programmet var på väg att läggas ned, det hade varit helt förödande för Tomal. Men då kunde vi, genom att sitta med i styrgruppen, vara med och aktivt påverka detta och till slut beslöt man att behålla programmet.

På er hemsida går det att läsa: Tomal har en kunnig och erfaren medarbetarstab som engagerat kommer att föra utvecklingen av Tomal vidare – då blir jag nyfiken, hur säkerställs medarbetarnas kompetens och utveckling av den samma?

I den inledande fasen av våra rekryteringar tittar vi en hel del på individnivå. Dels letar vi efter en viss grundkompetens, söker vi en CAD-ritare måste du kunna rita i CAD. Men när det kommer till individuell utveckling är det viktigt att ta till vara på alla anställdas potential och ambitioner, alla individer är unika på någonting. Det kan t.ex. innebära att om du är utbildad och anställd som svetsare är det inte säkert att du gör det hela ditt yrkesverksamma liv om du arbetar här. Råkar någon av våra anställda vara duktig på tyska kanske han eller hon kan utvecklas och arbeta mer mot vår marknad i Tyskland. Vi tar till vara på allas fallenhet och ambitioner. Vi skulle t.ex. aldrig ta in säljare utifrån, för du behöver en grundläggande teknisk kunskap om våra produkter.