Då var det återigen dags för en ny person att sätta sig i Heta Stolen. Den här veckan fick vi en pratstund med Isabelle som läser tredje året på El- och Energiprogrammet på Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång. Vi pratade bl.a. om att bryta normer, vad som motiverar, hur kul det är med praktik, att behöva göra svåra val i livet, vad som händer efter studenten, vad som händer längre fram i livet och framför allt, varför man som tjej inte ska tveka att välja El- och Energiprogrammet.

Hej, vem är det som sitter i Heta Stolen idag?

Jag heter Isabelle Eldh och är 18 år, jag går sista året på Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång och läser El- och Energiprogrammet med inriktning automation.

Vad var viktigt för dig när du sökte till gymnasiet?

Det viktiga för mig när jag valde till gymnasiet var att jag skulle kunna få arbete efteråt, samt att jag skulle få gå ett program där jag skulle kunna få arbeta med händerna.

Kan du beskriva din utbildning med tre ord?

Egentänkande, utmanade och superrolig

Vad gör du på fritiden?

På fritiden rider jag, jag har en egen häst och har tävlat mycket i hoppning, men nu är det uppehåll från tävlandet, för att jag köpte min häst för mindre än en månad sen. Men målet är att vi ska starta 120cm i hoppning,

Hur kommer det sig att du valde El- och Energiprogrammet?

Jag valde El- och Energiprogrammet med inriktning automation för jag ville bevisa att det inte är en typisk “grabblinje”. Jag ville göra någonting där jag fick arbeta med händerna och jag visste att CNG var en bra skola för min bror har gått där. När min bror berättade för våra föräldrar att han skulle börja på CNG så var det inga konstigheter. Men när jag berättade att jag ville börja där så ifrågasatte dem mitt val: “Är det verkligen någonting för dig?” “Har du ens hållit  en skruvmejsel?”. Det gjorde mig bara ännu mer motiverad till att motbevisa normen. Tjejer kan också el, tjejer kan göra allt som killar kan. Teknik verkade vara för mycket plugg för min smak och industri kände jag inte för vid tillfället, så valet föll på El- och Energiprogrammet. Det är det bästa valet jag gjort, jag älskar mitt program och min skola. Jag önskar att fler tjejer vågar välja el, det är jättekul och du får tänka mycket själv och skapa saker från början. Jag har inte ångrat mitt val.

Kan du berätta om något spännande moment som ni gör just nu?

Jag har praktik just nu så jag jobbar på Lämneå Bruk där får jag arbeta med exakt samma uppgifter som de ordinarie anställda. I årskurs två fick vi bygga ett automatiserat växthus, det var både häftigt och lärorikt att göra allt från grunden.

Hur fungerar det ute på praktiken?

Det har fungerat jättebra, jag blir behandlad som en i gänget och får arbeta massor och inte bara titta på. Jag trivs jättebra och tycker att det är intressant att få se hur det är på riktigt och inte bara bakom skolbänken.

Hur skulle du summera du din gymnasietid hittills?

Svettig och över förväntan, det har varit svettigt att vara ensam tjej som går El- och Energiprogrammet. Det känns som att man har alltid har någonting att bevisa, fast att det inte är så. Men det har gått bra jag är nöjd med mitt program och riktigt glad att jag valde just den här linjen och den här skolan.

Hur ser dina planer ut efter studenten?

Jag hoppas att jag hittar ett arbete direkt efter studenten där jag kan fortsätta lära mig massor. Om ett par år hoppas jag att jag kan sätta mig vid skolbänken igen och plugga, kanske till civilingenjör?