Under våren kommer vi få möjlighet att stifta bekantskap med ett antal av de studerande som i år kommer att tävla i Yrkes-SM och senare även i Worldskills. Den här veckan träffar vi Nam Pham som inte enbart ser fram emot själva tävlingsmomentet, han är även medveten om att Yrkes-SM kan vara ett bra forum för att visa upp sig för företag. Att tänka på framtiden är viktigt för Nam Pham. Om det och mycket annat spännande läser du i veckans intervju.

Yrkes-SM är en satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom bygg, design, industri, it, service, vård- och tekniksektorn. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 30–40-tal yrken.

Berätta lite kort om dig själv?

Jag heter Nam Pham och jag bor i Nybro-Kalmar län där jag pluggar mina tre år på Vilhelm Mobergsgymnasiet. Jag gillar att arbeta praktisk men samtidigt med någonting där jag kan få möjlighet att utveckla nya idéer och arbeta med att alltid förbättras.

Vad läser du för program på gymnasiet?

Jag läser det Industritekniska programmet på Vilhelm Mobergsgymnasiet.

Hur kommer det sig att det blev industri?

Det Industritekniska programmet lät verkligen som något jag gillar. Och när det kommer till CNC-svarv/fräs hade jag ingen aning hur det fungerade så det lät som en väldigt spännande utmaning, tänkte jag.

Du är med och tävlar i Yrkes-SM, berätta lite om det!

Det är riktig spännande och väldigt roligt. Det är ett bra tillfället att utmana sig själv och visa upp sig. Tänk att få representera sin skola och kommun! Samtidigt får man också visa upp sig för företag under tävlingen och det kan nog underlätta inför framtiden.

I vilken gren ska du tävla?

Jag ställer upp i CNC-svarvning.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av svarvning?

Svarvning är något lite extra för mig, det är verkligen jättekul. Man kan kan i princip göra allting. Jag och min klasskompis bestämde oss redan från första året att vi skulle göra vårt bästa för att komma med i Ungdoms-SM. Då bestämde vi också att om vi lyckas så skulle jag satsa på svarv och han på fräs.

Beskriv själva tävlandet!

Alla som deltog vid uttagningarna fick en praktisk uppgift och en teoretiskt uppgift att jobba med. Gick man vidare från det fösta momentet väntade finalvecka i Jönköping. Där fick vi kämpa och göra vårt bästa för att komma med till finalen. För så länge du är med i final får man en chans att tävla i Yrke-SM. Vinnare där får representera Sverige och tävla Worldskills!

Och hur blir man uttagen?

För att tävla i svarv och fräs krävs det att man läser ett Industritekniskt program och klarar ett antal teoretiska och praktiska prov.

Vad är det med själva tävlandet som du lockas av?

Jag tycker om utmaningen och vill därför försöka göra mitt bästa och visa upp mig. Sedan se hur långt jag kan nå.