Kampanjdag i Östergötland

2017-10-05 | Östergötland

Förlora förlusten och vinn megawatten – Speed Innovation Event


Teknikcollege Östergötland jobbar tillsammans med Energiriket för att fler elever ska delta i Innovationstävlingen Blixtlåset. I september anordnades Speed Innovation Event på Berzeliusskolan i Linköping med över 200 deltagande elever från regionens skolor.

Uppgiften
På varje företag och arbetsplats och i varje hem i hela världen pågår det en aktivitet som stjäl energi, belastar miljön och som uppskattningsvis kostar tiotals miljoner per år bara i Sverige. Multiplicera detta med en faktor 100 så får vi ett globalt perspektiv på frågan.
Vilket är då problemet? Jo varje gång man ska spola varmt vatten i en kran så måste man först spola i kranen till dess att det varma vattnet kommer fram. Det är slöseri med friskt, rent vatten. Det betyder också att när man stänger kranen så står det kvar en volym varmt vatten i rören som inte kommer till någon nytta, en stor energiförlust.
Här behövs nytänkande för att lösa detta problem!
Årets uppgift kom från Simon Schütte, Linköpings Universitet, LiU. På LiU bedriver man världsledande, gränsöverskridande forskning. Riktigt spetsiga är man på områdena energi- och miljöteknik och nu ville man ha hjälp av elever från Teknikcollege för att lösa det här problemet.

Lagindelning
Eleverna delades in i lag, 2 från en skola ihop med 2 från annan skola. Så förutom att vara kreativ skulle eleverna nu jobba tillsammans med nya kompisar. Lagen spred ut sig över skolan med vattenfärger, penslar och sina datorer och började jobba. Det blev en energisk förmiddag.

Pitcha för jurygrupper
Efter lunch var det dags att pitcha sina lösningar för någon av de olika jurygrupperna som bestod av lärare samt företagsrepresentanter från bland annat Gränges, Linköpings kommun, Siemens, Väderstad, Region Östergötland, Skill, Linköpings universitet, Teknikcollege och ETP Transmission.

På scenen
Varje jurygrupp fick kalla upp varsitt lag på scenen som fick pitcha en gång till. Vad tyckte jurymedlemmarna? Överraskande bra lösningar tyckte både Simon Schütte, Per Holgersson, produktionschef från ETP Transmission och Annika Franzén,HR-chef på Väderstad samt ordförande för Teknikcollege Östergötland. Här har vi säkert många av framtidens ingenjörer!


Dela: facebook twitter