Lärar- & skolledardagen 2018

2018-11-23 | Gästrikland,Hälsingland

Blicken framåt!

Den 30 oktober genomförde Teknikcollege Gästrikland & Hälsingland sin årliga gemensamma lärar- och skolledardag. 45 entusiastiska lärare & skolledare, plus en och annan studie- och yrkesvägledare, deltog. För första gången bjöds tekniklärare och skolledare från grundskolorna in, och det blev en lyckträff – en god grund för att komma igång med stärkt Teknikcollegesamverkan även där.

Mattias Öhr från Fiber Optic Valley berättade om Kickstart-Digitalisering, om hur ser företagen på behovet av digital kompetens för att möta framtidens konkurrens. Spåret kring digitalisering kompletterades med att Marcus Haglöf, 2047—Science Center, berättade om vad de kan bidra med i form av lärarstöd och -fortbildning kring området digitalisering och annan teknikundervisning, liksom om hur de kan bidra till att inspirera ungdomarna till ökat intresse för teknik och naturvetenskap, allt genom projektet Maker Tour—Mot nya höjder.

Vi fortsatte dagen med att slå in på jämställdhets- & mångfaldstemat, där Kicki Borhammar från EDCS delade med sig erfarenheter från lång tids arbete med hur man kan arbeta för att nå framgång i sitt arbete med just detta. Många erfarenheter kom bland annat från aktiviteter tillsammans med andra Teknikcollegeregioner. En ögonöppnare trots att fråga varit i fokus under lång tid!

Sista föreläsningspunkten stod Teknikcollege och #SKM – projektet för, där Jens Linered berättade om projektets bakgrund och övergripande status. Susanne Hall-Fredholm och Stefan Wiik, lärare vid Slottegymnasiet Ljusdal respektive Processledare för TC-regionerna, berättade fördjupande om vad som låg i ”pipen” regionalt och vad man kan förvänta sig se ute i verksamheterna från projektet inom kort.

Som avslutning Workshop’ade vi för att komma fram till hur Teknikcollege kan stärka Teknikämnet i grundskolan, och för att få idéer kring aktiviteter som hjälper oss att stärka attraktionskraften till våra teknik- och industrirelevanta gymnasieprogram. Workshopen genererade en imponerande lista med förslag på aktiviteter – en lista vi kommer att ha stor nytta av i vårt fortsatta arbete – inom vårt långsiktiga arbete precis som i vårt regionala #SKM-arbete.

Ett stort tack till samtliga, deltagare som föreläsare, för att ni bidrog och gjorde detta till en kanondag!

 

Dela: facebook twitter