Mattefantast med tummen på rätt ställe

2018-02-05 | Skåne

Vi fångar Kalle Kallur på Konditori Fantasi i Kristianstad i språnget mellan jobbet på VA Tooling i Tyringe och flickvännen i Roskilde. Han är en teoretiker med tummen på rätta stället. Vi undrar hur det gick till när han redan som 22-åring avancerat till tjänsten som tillverkningsberedare i verktygsindustrin. En raketkarriär som är långt ifrån över.

Allt började med att Kalle Kallur ville läsa abstrakt matematik på universitetet. Han sökte sig från hemorten Kristianstad till Hässleholms Tekniska Skola. Där fanns ett teknikprogram med intensiv matematikinriktning. När de tre åren var till ända var Kalle skoltrött. Han kände att han absolut hade en bra teoretisk grund att stå på, men egentligen inte hade något vettigt att erbjuda arbetsmarknaden. Istället för att direkt gå vidare till universitet bestämde han sig för att fortsätta till gymnasieingenjör, ett fjärde tekniskt år med inriktning produktions- och automationsteknik.

– Jag hade inte anställt mig själv när jag gick ut tredje året på gymnasiet. Vi pluggade mycket matte, teknik och fysik. Det enda praktiska ämnet jag egentligen hade var musik, och det var eget val. Det var därför jag började titta på lite mer verklighetsförankrade utbildningar. Jag tänkte att det måste vara det smartaste sättet att snabbt komma in på arbetsmarknaden och börja jobba. Det var det jag ville då. Fjärde året passade perfekt och jag som mest läst teori fick testa en massa praktiska moment. Vi svarvade, svetsade och jobbade med plåt, vi testade pneumatik och kabeldragning.

Företagskontakter ledde till jobb

Under det fjärde året kom Kalle i kontakt med flera företag, bland annat under praktiken. Många av eleverna fick jobb innan de avslutat utbildningen. Kalle själv var på besök hos verktygstillverkaren VA Tooling, och trots att det egentligen inte var en anställningsintervju, gick han därifrån med ett jobb som montör.

– Jag började jobba direkt efter skolan. Som montör sätter man ihop verktyg till fordonsindustrin. Det kan vara verktyg som till exempel behandlar plåt till avancerade plåtdetaljer till bilens kaross. Det är ett riktigt precisionsarbete med marginaler på hundradels millimeter. Det var inga problem och jag gick ganska snabbt vidare till CNC eftersom jag visade att jag kunde en hel del och hade datorvana.

Snart lämnade Kalle verkstadsgolvet. De teoretiska kunskaperna och färdigheterna vid tangentbordet ledde direkt till beredningsavdelningen, där all tillverkning förbereds och planeras.

– Det gick ganska snabbt. Man får stå på sig och visa framfötterna, och prata för sig. Efter bara två år fick jag jobba fullt ut som tillverkningsberedare och det är där jag är nu. Jag lär mig och utvecklas hela tiden. Det är en fördel att vara nyfiken och vetgirig, att kunna prata med och inför folk, och ha lätt för och viljan att lära sig mer berättar Kalle.

Jobbet som tillverkningsberedare är omväxlande och flexibelt. Man behöver både bredd och djup i kunskaper på flera områden.

– Jag får ofta rycka in och se till att allting fungerar, ta tag i problemet och se till att det blir löst. Man vet aldrig vad som kommer att hända under dagen. Det är en ganska skön arbetssituation. Jag vet att jag kommer att lösa en massa utmaningar under dagen, men det är inget jag kan förbereda mig på så jag kan gå hem och slappna av. Jag kan ändå inte förutsäga hur morgondagen ser ut.

Nyfikenhet ger nya kunskaper och utmaningar

Trots sin ringa ålder har Kalle sett till att få de utbildningar och utmaningar han behöver:

– Jag vet att jag behövs och gör ett bra jobb. Jag har inga problem att argumentera för att få vidareutbilda mig eller testa något nytt. Jag tror det är en fördel med att vara så pass ung på ett jobb som detta. Vi är ganska kaxiga och säger vad vi tycker, och vi vill mycket. Det är mer logiskt för ett företag att investera i mig som är ung, lär mig fort och har koll på datorer och det teoretiska. Dessutom är jag duktig på att förvandla teori till praktik så att det faktiskt funkar i produktionen, det är en stor styrka.

Åren sedan studenten har gett Kalle både erfarenhet och självkänsla att fundera på framtiden. En dag kanske han läser vidare, men mest för att kunna avancera till högre positioner:

– Om jag läser vidare blir det nog ekonomi, jag har det i blodet eftersom flera i familjen jobbat med ekonomi. Jag tror att kombinationen av all praktisk erfarenhet och företagsekonomi är en bra plattform för chefsjobb senare, och det är dit jag vill en dag. Men just nu tänker jag inte så mycket på det, jag har mycket kvar att lära här. Just nu bygger jag upp en bra kunskapsgrund, en ekonomisk buffert och ett CV med bra arbetslivserfarenhet. Det visar att jag inte är rädd för att arbeta, trots att jag är en teoretiker i grunden. Det ger mig möjligheter att göra annat när tillfället dyker upp, säger Kalle Kallur.

Tänk brett i gymnaisevalet om du inte har ett tydligt mål

Som 15-åring kan det vara svårt att bestämma sig för vad man ska göra senare i livet. Kalle tycker att man ska tänka sig för innan man väljer gymnasieprogram:

– Om du inte är ganska säker på vad du vill så välj ett program som ger dig en bred grund att stå på, kanske med en specialisering. Du kommer att komma på vad du vill. Se till att vara anpassningsbar och ha så bra förutsättningar som möjligt när det händer. Det är lättare att lära sig det praktiska än det teoretiska när man väl vet vad man vill göra. För mig var det fjärde året på teknisk det roligaste. Där blandades både teori och praktik, det var mer som ute i arbetslivet. Vi var ute på företag och jobbade med verkliga grejer. Vi pluggade entreprenörskap och hade projektarbeten på företag. Det var jättebra att se att det vi läste faktiskt användes ute på arbetsplatserna. Det gjorde det lättare att se sammanhanget.

———

Teknikcollege Skåne matchar Skånsk industris framtida kompetensbehov med teknik- och industriutbildningar på gymnasie- och vuxenutbildningsnivå. Med över hundra skånska samverkansföretag, industrins parter, Malmö högskola och Lunds tekniska högskola, de offentliga aktörerna och våra certifierade utbildningsanordnare är Teknikcollege Skåne en stark aktör för industrins kompetensförsörjning.

 

Text: Petter Gustafsson
Bild: Petter Gustafsson

 

Dela: facebook twitter