Förändra världen? Miljöhjälte? Design? Produktutveckling? Uppfinnare? Framtidens utmaningar kommer att lösas med innovationer och ny teknik.

Välkommen till Skåne

Teknikcollege Skåne är industrinära utbildningar i världsklass för gymnasie- och yrkeshögskolor. Vi finns till för att matcha Skånsk industris framtida kompetensbehov inom teknikområdet. Med trehundra samverkansföretag, Industrins parter, Malmö högskola och Lunds tekniska högskola, de offentliga aktörerna och våra certifierade utbildningsanordnare är Teknikcollege Skåne en stark aktör för industrins kompetensförsörjning. Teknikcollege Skåne erbjuder idag certifierade utbildningar i Malmö, Helsingborg, Eslöv, Landskrona, Svedala, Trelleborg och Vellinge. Hässleholm.

Nu är det klart att Hässleholms kommun har blivit certifierade inom Teknikcollege

Samordnare för Teknikcollege Hässleholm, rektor för Yrkeshögskolan Syd och biträdande rektorer på Jacobsskolan och Hässleholms Tekniska skola har tillsammans, under ca ett års tid arbetat fram en aktivitetsplan med över fyrtio olika aktiviteter som syftar till att företag och utbildningar arbetar närmare varandra genom olika aktiviteter för att förbereda eleverna för yrkeslivet och/ eller för vidare studier samt att omsätta teoretiska kunskaper till praktiska färdigheter. Aktivitetsplanen handlar också om att utveckla en röd tekniktråd från åk 5 till gymnasiet för att öka intresset för industritekniska utbildningar Eleverna ska känna att de är på en tre år lång anställningsintervju och utbildningarna ska stärkas av näringslivets input. Eleverna ska kunna arbeta med olika företagsprojekt som är ämnes- och programöverskridande och lärarna ska ges möjlighet till fortbildning. Hässleholms kommun och näringslivet har tillsammans arbetat mot certifiering av utbildningarna. Detta kommer att bidra till den regionala arbetsmarknadens behov av kompetens. Teknikcollege Hässleholm har en lokal styrgrupp med representanter från utbildning, kommun, arbetsgivar- och branschorganisationer och näringslivet

På presskonferensen uttryckte politikerna att det är en seger att vi blivit certifierade och att våra ungdomar nu kan få en plusmeny på sina utbildningar.

De utbildningar som Teknikcollege Hässleholm innefattar är:

Jacobsskolan: El- och energiprogrammet och Industritekniska programmet.
Hässleholms Tekniska skola: Teknikprogrammet och Teknikprogrammets fjärde år (TE4).
Yrkeshögskolan Syd: Automationsingenjör, Elingenjör och Elkraftsingenjör.

Missa inte Teknikcollege Almedalsseminarium
Industrins kompetensförsörjning 2030 – en framtidsspaning

Det sägs att det krävs 10 000 timmar för att bli riktigt bra på något. Svensk grundskola och gymnasium är tillsammans knappt 10 000 undervisningstimmar. Hur ser svenska industriföretags behov av kompetens ut på sikt? Kan vi tro att vi är världsbäst på teknik i Sverige 2030 om vi inte höjer ribban? Vad säger företagen själva? Vi fokuserar på företagens utmaningar och goda exempel på hur man faktiskt kan lösa frågor som bristen på tid eleverna erbjuds lärarledd undervisning men också vikten av både teoretiska och praktiska inslag i undervisningen och företagens möjligheter att påverka utbildningarnas innehåll. Hur behöver framtidens utbildningssystem se ut för att matcha företagens behov och hur får vi inblandade parter att prata samma språk? Har du tankar om hur framtidens läroplan bör se ut? Var med och tyck till vid detta interaktiva seminarium där panel och åhörare tillsammans kommer med inspel för framtiden. Seminariet är en del av Industrin tar matchen. Från Teknikcollege Skånes sida kommer vi att prata om Landskronamodellen.
Läs mer

YH-utbildning i Prepress och trycktekniker för förpackningsproduktion. Brobygrafiska besöker Skåne

Brobygrafiska är certifierade hos Teknikcollege och startar upp en YH-utbildning inriktad mot förpackningsindustrin i höst. En bra grund för utbildningen är gymnasiets Teknikprogram eller Industritekniska programmet inriktning Grafisk operatör. Utbildningen år två-årig och 1/3 av utbildningen består av praktik.

Att Brobygrafiska inriktar oss på Skåne är för att det finns två stora områden i Sverige där förpackningsbranschen är extra stor. Värmland, där en stor del av förpackningsmaterial framställs, både material och färdiga produkter och Skåne där en stor del av både livsmedel och förpackningar framställs. Utbildningen är inriktad till stor del mot Flexo som tryckmetod och livsmedel som den största produkten. 70% av alla förpackningar framställs med flexotryck och 70% av alla förpackningar innehåller livsmedel.

Vill ni veta mer om utbildningen, kom förbi Media Evolution i Malmö den 24 Maj kl 15-17

Stora Varvsgatan 6, 211 19 Malmö eller läs på http://brobygrafiska.se/utbildningar/prepress-och-trycktekniker-forpackningsproduktion/

Teknikcollege Skåne och Blixtlåset Syd delar ut stipendier till Emax 2017

Vi delar ut två stipendier till Emax för elever som utmärkt sig i sitt arbete med Blixtlåset.

Emax Sverige är ett entreprenörskapsevenemang som varje år samlar Sveriges främsta unga entreprenörer mellan 18 och 20 år. Syftet är att skapa ett forum för unga människor, ge dem ett försprång och mod att gå ut i näringslivet, ett brett kontaktnät och en insikt i företagandets villkor. Emax blev utnämnt till Europas bästa evenemang för entreprenörskap år 2008. Ledorden för samtliga aktiviteter är inspiration, kunskap och nätverkande. Varje stipendium är värt 15000 kr.

Kontakta johan.stahl@skane.se för mer information. Ansökan ska vara oss tillhanda senast 2 maj.

Efter tre bra år på gymnasiet fick Robin jobb direkt

Bara några år in i karriären visade sig att Robin Gustafssons gymnasieval 2010 var ett smart drag. Det blev ett snabbspår in i arbetslivet och ett jobb som överträffade alla förväntningar. Läs om Robins resa

Blixtlåset Syd

Årets upplaga av Blixtlåset Syd gick av stapeln i Hässleholm den 2 mars. 35 lag och 150 ungdomar tävlade om sex platser i Sverigefinalen. Förstaplatsen tilldelades till slut E plant från Teknikcollege Söderslätt och deras digitaliserade fuktavkännare för krukväxter. På andra plats kom GPS Solar System från Tycho Brahe i Helsingborg för sin GPS-styrda solfångare. Utöver dessa två gick lag från Ystad gymnasium och Hässleholm Tekniska Skola vidare till Stockholm.

Väl i Stockholm och KTH den 23 mars nådde de skånska lagen inte hela vägen fram till den slutliga finalen, konkurrensen från framförallt Göteborg blev för svår i år. Två specialpriser fick vi med oss hem: UF Höj och sänk från HTS blev Årets färgklick och GPS Solar System prisades för Bästa marknadspotential.

Vi laddar för Blixtlåset 2018 och regionfinal i Trelleborg.

 

Seminarium Skärande bearbetning

Framtidens produktion börjar med skärande bearbetning. Hållbara verktyg utan kritiska råvaror. Vilka är de stora utmaningarna för att ta fram nya material baserade på icke-kritiska råvaror?

Projektgruppen Framtidens teknikutbildningar och Hässleholms näringsliv välkomnar representanter och lärare inom Teknikcollege Skåne till ett seminarium om framtidens skärande bearbetning. Seminariet leds av professor Jan-Eric Ståhl och docent Volodymyr Bushlya från Lunds Universitet.

Datum: 13 mars
Tid: 13.00 – ca 14.00
Plats: Aulan, Norra Stationsgatan 8A

Teknikcollege Skåne startar Innovationsrace

I år startar Innovationsracet, ett samarbete mellan Teknikcollege Skåne, Malmö högskola och Lunds universitet. Innovationsracet är en intensiv och lärorik dag för alla som tävlar i Blixtlåset – Svenska Gymnasiemästerskapen för Innovatörer. Under dagen får eleverna chans att möta alla alla experter de behöver för att lyfta sina idéer inför tävlingen.

Syftet är stärka och lyfta alla tävlande skånska lag som är mitt i sin innovationsprocess. På olika stationer får varje lag träffa tekniska experter, affärs- och produktutvecklare och  kommunikatörer för att vässa sitt tävlingsbidrag. Målet är ännu bättre presenterade innovationer med bra idéhöjd och goda marknadsmöjligheter till regionfinalen.

Innovationsrace 2017 kommer att hållas Malmö högskolas innovationsarena under november/december.

Heavy Metal-expert satsar på mjuka värden

Det har varit en tuff resa för verkstadsindustrin sedan 2008. Rostfria svetsmontage i Bjuv insåg att det krävdes en ny strategi för att överleva.  Läs mer om Anette Berggren och ett av Teknikcollege främsta samverkansföretag.

Anette Berggren och Mattias Sjöholm på Bjuv Rostfria Svetsmontage i Bjuv

Teknikcollege Skåne välkomnar Tycho Brahe och Filbornaskolan

Den 12 december fick Filbornaskolans Industritekniska program och Tycho Braheskolans Teknikprogram sina bevis på att de nu är certifierade medlemmar i Teknikcollege.

Helsingborgs stads skolor vill med Teknikcollege utveckla ett långsiktigt samarbete mellan lokalt näringsliv och de tekniska utbildningarna på stadens gymnasieskolor för att öka tillgängligheten på efterfrågad arbetskraft och säkerställa en god utbildning för våra elever.

Trelleborg startar utbildning i svetsteknik i kombination med yrkes-SFI

Teknikcollege i Trelleborg startar upp en yrkesförberedande vuxenutbildning i svetsteknik i samarbete med SFI (Svenska för invandrare), karaktärämneslärare och modersmålslärare. Utbildningen fokuserar på olika sammanfogningsmetoder. Bakgrundskunskap inom teknik, som exempelvis ingenjörsutbildning eller annan jämförbar teknisk utbildning, är önskvärd.
Läs mer

Handledarutbildning Teknikcollege Skåne

Vi vet att teori och praktik är en oslagbar kombination för att skapa attraktiv och anställningsbar arbetskraft. Därför är Arbetsplatsförlagt lärande (APL) på gymnasiet och Lärande i arbete (LIA) på yrkeshögskolorna en central del av vårt kvalitetsarbete. En av de viktigaste faktorerna för att säkra en trygg och lärorik tid inom APL eller LIA är därför att det finns engagerade och välutbildade handledare hos våra samverkansföretag. Teknikcollege har utvecklat en helt ny nationell handledarutbildning i samverkan med referenshandledare och ämnesexperter. Utbildningen är branschspecifik för industrin och omfattar två pass om vardera fyra timmar.

Intresserad? Kontakta oss för mer information.

Utbildningar i Skåne

Välkommen till Skåne

Kontakt:

Carina Lengbrant Malmberg

Regional processledare Teknikcollege Skåne

Mobil: 0725- 93 05 86

E-post: carina.lengbrantmalmberg@skane.se

 

Logotyp Teknikcollege Skåne

Hämta som filformat jpeg, eps, pdf och png

Samverkansföretag i Skåne

Trelleborg Industri AB

Plåtspecialisten

Herman Anderssons plåt

Hörby bruk

Haldex

Rostfria svetsmontage

IUC Skåne

Höörs plåt

Herrströms Mekaniska Verkstads AB

Ljungqvist & Blomberg AB

Bagmi

Oresund Heavy Industry

Dux

Ramek

Svedala Mekaniska AB

Faiveley

Backer