I regionen finns det 600 teknik- och industriföretag som ger jobb åt 15 000 personer och 75 procent av dessa jobb är i en internationell miljö. Genom satsningen Teknikcollege vill vi främja kompetensförsörjningen i regionen för att få en internationell konkurrenskraft.

Välkommen till Södra Vätterbygden

Senaste nyhetsbrevet från Södra Vätterbygden
Nyhetsbrev Södra Vätterbygden

Teknikcollege Södra Vätterbygden är ett samarbete mellan kommunerna Jönköping, Vaggeryd, Habo och Mullsjö.

I regionen finns det 600 teknik- och industriföretag som ger jobb åt 15 000 personer och 75 procent av dessa jobb är i en internationell miljö. Genom satsningen Teknikcollege vill vi främja kompetensförsörjningen i regionen för att få en internationell konkurrenskraft. Företagen i vår region har en nyckelroll i utbildningen. Genom att ha ett gott samarbete och nära relationer med regionens företag och organisationer, får elever och studenter den senaste kunskapen inom teknik och industribranschen.

Förutom företag i regionen ingår Teknikföretagen, IF Metall och Jönköpings Tekniska Högskola i samarbetet. Utbildningsanordnare är Bäckadalsgymnasiet i Jönköping och Fenix Kultur- och Kunskapscentrum i Vaggeryd.

VAD ÄR TEKNIKCOLLEGE

VAR FINNS VÅRA UTBILDNINGAR

Fenix Kunskapscentrum, Vaggeryd

När Fenix Kunskapscentrum invigdes år 1996, bestod skolan enbart utav en huvudbyggnad där vi hade samlat kommunbiblioteket, komvux och högskola på hemmaplan. Idag ser våra lokaler lite annorlunda ut, även om vi fortfarande ha flera olika verksamheter under ett och samma tak.

År 2010 invigdes Fenix 2, som är en ny byggnad med tillgång till ett gäng olika praktiska undervisningssalar, gymnastikhall och en stor multiaula med enorma tillställningsmöjligheter. Vi är stolta över den trevliga miljö och fantastiska utrustning vi har att erbjuda här på Fenix då vi lyckats skapa ett centrum för både kultur- och kunskapstörstande människor.

 

LÄS MER

Bäckadalsgymnasiet, Jönköping

Bäckadalsgymnasiet är den yngsta gymnasieskolan i Jönköpings kommun. Vi startade vår verksamhet 1988. Sedan start har vi varit en skola där fokus har legat på yrkesutbildning, men som även hela tiden haft inslag av högskoleförberedande gymnasieutbildning.

För att uppnå vår vision vill vi också konkretisera de värden vi vill stå för. Därför har vi utformat ett värdegrundsdokument för Bäckadalsgymnasiet. I detta dokument finns även konkretiseringen av värdena, nämligen skolans gemensamma ordningsregler och klassrumsregler.

I sammanfattning är vår värdegrund att vi vill stå för: ”En vänlig tydlighet med höga förväntningar och delaktighet”.

 

LÄS MER

VILKA PROGRAM ERBJUDER VI

CAD- CAM beredare / Konstruktör / Maskinprogrammerare / Produktionstekniker / Designer / Produktutvecklare

TEKNIK

Har du tänkt på hur snabb teknikutvecklingen i samhället är? Vi tar hjälp av olika tekniska processer och maskiner för att utveckla och designa produkter som används varje dag. Teknikprogrammet vänder sig till dig som är intresserad av att vara del av den här utvecklingen.

 

Bäckadal

 

Fenix

Svetsare / Maskinoperatör / Verktygsmakare Beredningstekniker / CNC-programmerare

INDUSTRITEKNIK

Har du funderat över var alla produkter du använder tillverkas någonstans? Lampan över köksbordet, fjärrkontrollen till din TV, gräsklipparen och allt annat som du använder. Vi lever i ett samhälle som är beroende av teknik- och industriföretag. På Industriteknik får du veta hur allt detta blir till.

 

Bäckadal

 

Fenix

Automationstekniker / Eltekniker / Servicetekniker / Processtekniker

El och energi programmet  Automation

Du får vara med i mötet mellan elektronik, mekanik och programmering – med enkla eller avancerade styrsystem och robotar. Dessa system finns t.ex. inom verkstadsindustrin och fastighetsbranschen, där du kan arbeta som automationstekniker.Automation är ett yrkesområde som tillhör framtiden och allt fler företag efterfrågar den typ av kompetens du får inom inriktningen Automation.

 

Bäckadal

 

 

SOMMARJOBB

För dig som studerande på en Teknikcolleges utbildning finns goda möjligheter till feriearbete på något av TC-företagen under utbildningstiden

HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE

Du har möjlighet att under utbildningstiden välja till de kurser som ger dig grundläggande behörighet för vidare högskolestudier.

MASKINPARK

På skolan finns maskiner och utrustning av hög kvalité som väl svarar upp mot de krav som näringslivet ställer.

PRAKTIK

Arbetsplatsförlagt lärande/praktik ingår som en naturlig del i din Teknikcollegeutbildning på ett företag som svarar upp mot din utbildning.

GENOMTÄNKT UTBILDNING

Tack vare det goda samarbetet mellan skola och näringsliv så kan vi erbjuda dig en utbildning som ligger i tiden med stora möjligheter till kontakter med företag och jobb efter gymnasiet.

Utbildningar i Södra Vätterbygden

Välkommen till Södra Vätterbygden

Kontakt: Elin Rickardsson, processledare
Telefon: 036-102972
Mobil: 0702-386030
E-post:

Samverkansföretag i Södra Vätterbygden

Företagsmedlemmar i Teknikcolllege Södra Vätterbygden är engagerade på olika sätt i vår organisation. Till exempel kan företagen vara med som ledamöter eller ordförande i våra styrgrupper. Eller vara behjälpliga med att ta emot elever på t.ex studiebesök och APL-platser. Engagemanget och nivån beror på det enskilda företagets möjligheter men vårt gemensamma mål är att presentera teknik branschens som framtidens arbetsplats.

Fagerhult AB

Husqvarna AB

Kinnarps AB

Swedese AB

Proton Engineering

AQ Enclosure Systems

Fläkt Woods group

Kongsberg Automotive

ROL

Brenderup AB Thule

ITAB Shop Concept

Kapsch Trafficcom

Gnotech AB

Stacke hydraulick AB

Exets XUppåkra

Prototal AB

PMC cylinders AB

Jernbro

 

Facebook