Onsdagen den 14 november arrangerades Teknikcolleges årliga rikskonferens. I år bjöd konferensen på en mix av rymdresor, företagarperspektiv, utbildning och #SKM. Med temat Industrins attraktionskraft, Sveriges enda astronaut som huvudtalare och tunga industriföretag som gäster var dagens schema fullspäckat.

Detta år hade 270 nyfikna Teknikcollege-vänner hade anmält sig till konferensen och fyllde enkelt den stora salen på AROS Congress Center i Västerås. Moderator för dagen var Mia Bernhardsen, vd för Teknikcollege Sverige. Mia startade dagen med att lyfta attraktionskraftens betydelse, där både arbetsplatser och utbildningsanordnare är en del i lösningen och lämnade kort därefter över till Oscar Bruce och Lars-Erik Wige som officiellt invigde konferensen genom att prata utifrån deras roll som lokala ordförande.

På den stora scenen gav sedan personer från Alfa Laval, ABB och Saab egna exempel på hur deras företag håller sig attraktiva, för befintliga och potentiella medarbetare. Maria Brithon Brinck, från ABB, avslutade med att poängtera att vilket företag som helst, oavsett storlek, likväl hade kunnat presentera sin egen framgångssaga på scenen.

Konferensens sex seminarier bjöd på ett varierat innehåll där det fanns något för alla. Alltifrån utbildningssamordnare och företagare till konferens övriga deltagare gavs möjlighet att diskutera, inspireras och få med sig nya infallsvinklar inför framtida arbeten. Två av seminarierna och en stor del av utställningen var helt vigda åt #SKM där Industrins VR-upplevelse och Teknikcollege nya APL-app visades upp och fick testas.

Under eftermiddagen samlades representanter från både skola och företag för att föra ett samtal kring attraktiva karriärvägar och om livet efter Teknikcollege. Ett givande panelsamtal med många nya vinklar på ämnet med flera inspel om det mervärde som en samverkan inom Teknikcollege ger.

Den mest prestigefyllda delen av hela konferensen var prisutdelningen – dagens sista moment. Med en peppande musik i bakgrunden och en förväntansfull känsla hos de nominerade lärarlagen och samverkansföretagen kändes spänningen tydligt i luften när vinnarna korades.

Årets samverkansföretag blev tillverkningsaktören Jitech AB från Tingsryd, Teknikcollege Kronoberg och det vinnande lärarlaget blev Björknäsgymnasiet i Boden, Teknikcollege Norrbotten. Tekniklärare Thomas Nilsson berättade hur skolan har jobbat när han tillsammans med lärarlaget tog emot prisstatyetten.

Vi har en ständigt nätverkande som gör att vi syns i olika sammanhang. Vi jobbar tillsammans och är ingen Zlatan.