Onsdag den 16 november gick Teknikcollege Jubileumskonferens av stapeln. Nedan kan du ta del av bilder, nyheter och media från dagen.

Teknikcollege Jubileumskonferens 2016

Onsdagen den 16 november var det stor fest på Conventum i Örebro. Ca 400 deltagare som representerade industri, utbildning och politik samlades för att fira att Teknikcollege nu har certifierat och kvalitetssäkrat utbildningar i över tio år. Med både robotrace och ministerbesök i form av Anna Ekström blev dagen mycket lyckad och inom Teknikcollege känner vi oss inspirerade att fortsätta detta arbete.

Dagen inleddes med mingel i de fina lokalerna och till kaffet erbjöds deltagarna att besöka någon av alla 20 utställare som fanns med på plats. I år placerade vi även en del av utställningen utomhus. Både Linde Material Handling och Atlas Copco tog med sig maskiner som var allt för stora för att få plats i utställningssalen. Minst sagt häftig utställning.

När klockan slagit nio var minglandet över och det var då dags för Maria Larsson, landshövding Örebro län samt Adela Martinovic, vd Teknikcollege och till dagen även moderator att inviga konferensen genom att klippa det röda bandet. Som hjälp hade Maria med sig två studerande från Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång. Förmiddagen fortsatte sedan med sex intressanta seminarier. Ni hittar presentationerna längre ner på sidan.

Tillbakablick, framåtblick och panelsamtal

Eftermiddagens program var digert och innehållsrikt. Anders Ferbe, ordförande Riksföreningen Teknikcollege Sverige inledde med att berätta om hur tankarna kring Teknikcollege gick när man initierade konceptet för över tio år sedan.

Samverkan sågs lite som fusk inom skolan men i arbetslivet är det helt tvärtom. Det är så vi gemensamt bygger för framtidens kompetens, det var också så vi utvecklade detta samarbete. Teknikcollege blev sedan Industrirådets gemensamma plattform för frågor som rör kompetensförsörjning. Själv hade jag förmånen att få vara med vid certifieringen av Tullängsgymnasiet 2006, förklarade Anders.

Vidare i programmet bjöds publiken på ett samtal från en panel bestående av deltagare som alla fanns med för tio år sedan vid den första certifieringen. Irén Lejegren, Katrin Pedersen, Karl-Göran Wahlström och Sara Johnsson delade alla med sig av sina upplevelser av Teknikcollege. Sara, var då elev på Tullängsgymnasiet och läste Teknikprogrammet, hon valde att lyfta fram vikten av kombinationen av teori och praktik, något som hon har stor nytta av idag. Katrin, som då var gymnasiechef lyfte fram allt positivt som erfarenhetsutbytet inom Teknikcollege inneburit. Med en bra skola som Tullängen kunde andra skolor inspireras och ta efter. Alléskolan i Hallsberg är ett bra exempel. Kar-Göran som då var regional ordförande och Irén som representerade politiken var rörande överens om att Teknikcollege verkligen gjort skillnad. Det är uthålligheten som resulterat i att Örebro har bra och kvalitetsäkrade industrirelevanta utbildningar.

Efter en kort paus fick vi sedan lyssna till Thomas Dahlgen från Atlas Copco som berättade om deras verksamhet världen över och varför frågan om kompetens är så viktigt. Atlas engagerar sig inom Teknikcollege på framför allt tre orter i Sverige, förutom Örebro även Fagersta och Tierp. Thomas lyfte fram att över 30 % av Atlas rekrytering senaste åren sker av studerande från Teknikcollege.

Traditionsenligt fortsatte programmet med vinnarna av innovationstävlingen Blixtlåset. Albin Augustsson, Jacob Allequist, Mikael Rungård, Martin Göransson från Curt Nicolin Gymnasiet berättade om sin produkt Måttlock som ska lösa problemet miljontals svenskar har i sina kök med de ofta väldigt små kryddburkarna. Man spiller lätt och det är svårt att mäta korrekt. Killarna hade det trögt i början av tävlingen men när det gällde som mest vid Riksfinalen var saken klar. Man stod som vinnare.

Robotrace och ministerbesök

Vår vän Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister var nästa person att tala på scen. Anna var från start tydlig med att hon tror på den svenska modellen och att den levererar. Det visade man inte minst inom Teknikcollege när industrins parter gemensamt gick ihop för att ta sig an utmaningen om framtidens kompetensförsörjning inom industrin. Anna var dessutom tydlig med att påpeka att Teknikcollege under en längre tid varit en inspirationskälla för regeringen arbete, inte minst när det kommer till satsningar på yrkesvux.

Efter Annas föredrag var det plats på scenen för årets Robotrace. Anna blev då kvar på scen för att paras ihop med en elev från Tullängsgymnasiet. Tillsammans skulle de tävla i en programmeringstävling mot Anders Ferbe, Thomas Dahlgren och Lena-Liisa Tengblad, vd Skogs- och lantbruksarbetsgivarna. Anders, Thomas och Lena-Lissa parades också ihop med varsin elev. Uppgiften gick ut på att programmera en robot som så snabbt som möjligt skulle tas sig från start till mål. Efter tio minuters intensivt programmerande uppe på scen fick se Thomas Dahlgrens robot vara först över mållinjen. Industrin tog med andra ord hem segern och kunde ta emot publikens applåder.

Teknikcollege stora samverkanspris

Innan dagens slut delades även Teknikcollege stora samverkanspris ut i två kategorier. Kompetensförsörjning är en av de viktigaste frågorna för svensk industri i framtiden. Därför vill vi genom att dela ut Teknikcollege samverkanspris lyfta alla de företag som dagligen arbetar aktivt och visar ett starkt engagemang för den här frågan. Inom Teknikcollege är näringslivet med och påverkar såväl utbildningarnas omfattning och inriktning som utformning och innehåll. Ett engagemang inom Teknikcollege kan se ut på olika sätt beroende på företagets storlek och vilka resurser som finns. Eftersom det går att delta i både stort och smått kan alla medverka.

Stort grattis säger vi till Uddeholms AB som tog hem priset i kategori stora företag. Vi riktar också ett stort grattis till Holms Industri som tog hem priset i kategori små- medelstora företag. Du läser en längre nyhet om vinnarna genom att klicka nedan:

Uddeholm och Holms Industri vinnare av Teknikcollege samverkanspris

Presentationer från förmiddagens seminarium

a) Teknikcollege i hela utbildningssystemet
Processtekniska gymnasiet
YH-bildspel
b) Teknikprogrammets fjärde år – nu och i framtiden
Presentation T4
Seminarium T4
c) Teknik- och naturvetenskapsprogram för industrins kompetensförsörjning
Landskronamodellen
Right Livelihood & Fyrisskolan
Om RLA
d) Hjärngymmet – Kan vi påverka inlärning genom goda vanor?
Hjärngymmet
e) Hur ökar vi mångfalden vid rekrytering?
Mångfald och rekrytering
f) Så arbetar vi som företag med kompetensförsörjningsfrågor genom Teknikcollege
Borealis AB
Uddeholms AB