Studerande utvecklar nya förpackningar för Santa Maria

2016-03-02 | Göteborgsregionen,Nationella nyheter

Kreativiteten och engagemanget kokar i designsalen på Aranäsgymnasiet i Kungsbacka. För några veckor sedan fick eleverna på Teknikprogrammet ett skarpt projektuppdrag från Tc-företaget Santa Maria.

– Vi fick så mycket bra och meningsfull input från eleverna i förra årets samarbetsprojekt, berättar Gunilla Kjellmer, chef för utvecklingsavdelningen för Tex Mex på Santa Maria, vilket genererade nya idéer hos oss. Vi insåg att vi skulle kunna göra fler projekt tillsammans.

– Och eleverna kom ju med intressanta förslag redan förra året så nu får de i uppdrag att vara med och utveckla nästa generations förpackningar för den nordiska och europeiska marknaden, fyller miljöchefen Ann-Christine Pålsson i. De är verkligen duktiga och är en jättebra tillgång för oss.

santa maria

– Jätteroligt att få jobba på riktigt! Det är detta jag vill jobba med i framtiden. Jag siktar på Produkt och designutveckling på Linköpings universitet efter gymnasiet, berättar Beata Martinsson, elev på Teknikprogrammets inriktning Design och produktutveckling.

– Vi har varit ute på lokala butiker och scannat av olika typer av förpackningar för att få idéer och inspiration, berättar eleven Katarina Bilski när hon förklarar upplägget för projektet och designprocessen för mig. Men vi måste ju hela tiden förhålla oss till kravspecifikationen och Moodboarden vi fått från Santa Maria i vårt arbete.

santa maria1

Eleverna i klassen arbetar med olika förpackningar. Det är glasburkar som idag är både kostsamma att tillverka och svåra att återvinna. Det är förpackningar som genererar för mycket skräp. Ledorden för utvecklingsarbetet är effektivt, hållbart, återvinningsbart, miljövänligt.

– Det är inte Läroplanen som är i fokus utan elevernas engagemang! Vi utgår från elevernas lärande och matchar det skarpa uppdraget mot kursmål i pågående kurser. Exempelvis kommer eleverna att arbeta med layouten för sina förpackningslösningar i sin CAD-kurs, berättar Helen Johannesson, entusiastisk lärare i design- och produktutveckling. Vi räknar med att få in engelskan också då eleverna ska redovisa sina resultat inte bara för utvecklingsavdelningen på Santa Maria utan också ett team av gästande lärare från olika hörn i Europa som medverkar i ett projekt om entreprenörskap i skolan och hur man kan samverka med omvärlden.
Ett gott exempel på hur samverkan inom Teknikcollege gör skillnad för många!

santa maria2

Text & foto: Pernilla Öhberg


Dela: facebook twitter