Teknikcollege Sydost firar tio år av samverkan

2018-11-23 | Sydost

Under torsdagen 22 november firade Teknikcollege Sydost sina tio år som certifierade och gjorde det i samband med öppet hus i Nordenbergsskolan i Olofström. Förutom att fira var tanken att synliggöra Teknikcollege verksamhet. Med testa-på-aktiviteter, radiobilsrace och fina erbjudanden från Volvo samlades högstadieelever och deras föräldrar vid Teknikcollege Sydosts monterområde. 

För tio år sedan var Nordenbergsskolan först att certifieras i regionen och Ingela Håkansson har varit med sedan dess. Hon var tidigare regional processledare i Teknikcollege Sydost och sitter nu, sedan några år tillbaka, i den lokala styrgruppen tillsammans med andra personer från regionens skolor och företag.

Hur gick det till när ni gick med i Teknikcollege?

– År 2008 var en av de värsta höstarna i och med fordonskrisen som drabbade oss ganska hårt. Mitt i allt elände behövdes något som lyste upp, då kom Teknikcollege och gav oss hopp och det satte av i världens fart. Skolorna i Olofström, Emmaboda och Ronneby certifierades tätt efter varandra och något år senare även Karlshamn.

Sökanden till industritekniska linjen på gymnasiet var för tio år sedan lika med noll. Nu är det annorlunda, mycket tack vare högkonjunkturen och Teknikcollege ständiga påverkansarbete. Nordenbergsskolan hade över 20 sökande på sina 16 platser i år; ett rejält lyft för regionen i sig och även för industrins framtid.

Hur ska ni uppmärksamma Teknikcollege Sydost 10 år under torsdagen?

– Vi kommer att vara med under skolans öppna hus och synas med olika aktiviteter. Vi har bland annat anordnat en tävling med radiostyrda bilar där man gärna får utmana sina kompisar, föräldrar eller syskon. Vi ger även möjlighet att anmäla sig för att komma på en gratis rundvandring på Volvo. En chans att inspirera ungdomarna genom att visa fabriken inifrån.

Hur ser förväntningarna ut på framtiden?  

– Vi kommer att kika på om det finns andra närliggande kommuner som vill vara med i Teknikcollege. Vi vill också stärka den röda tekniktråden som skapar ett värde för elever, lärare och de involverade företagen ur ett långsiktigt perspektiv. Rätt kompetens måste komma ut!

 

 

Dela: facebook twitter