Teknikcollegeresa genom Gästrikland

2017-10-25 | Gästrikland

Målet med resan var att ge politiker, skolledare, studie- och yrkesvägledare, NTA-samordnare, lärare m.fl. ett “kunskapslyft” om vårt landskaps industriella höjd och därmed ytterligare förankra vår satsning på att stötta Teknikämnet i Grundskolan.

Eftersom vi har sett vilka positiva effekter det kan få på gymnasieutbildningarna när företagen är med i arbetet och aktivt samverkar med kommuner och skolhuvudmän, tror vi att det är möjligt att använda Teknikcollegeplattformen även för att engagera oss i Teknikundervisningen i Grundskolan. Det är här som intresset för teknik planteras och de viktiga baskunskaperna i de naturvetenskapliga ämnena grundläggs. Samtidigt vet vi att det är svårt att bedriva bra Teknikundervisning som återspeglar den teknik som finns ute i företagen med de resurser skolan har idag.

Tobias Mårtensson Science Center 2047

Tobias Mårtensson Science Center 2047

Vår resa:
På morgonen lämnade vi Gävle, hämtade upp flera deltagare i Sandviken och första stoppet var vid Industriskolan i Hofors. Här välkomnades vi av den regionala ordföranden Per Brykt och den lokala ordförande Börje Andersson med flera. Vi fick även lyssna till Tobias Mårtensson, VD för Science center 2047 (tidigare benämnt Framtidsmuseet) som berättade om den satsning som är på gång med att starta upp ett Science center i Hofors, se bilden.

 

 

Besök vid Sandvik Coromant

Besök vid Sandvik Coromant

Bussen tog oss sedan vidare till Sandviken där vi besökte Sandvik Coromants anläggning, här mötte lokala Teknikcollegeordföranden i Sandviken, Roger Lindholm upp tillsammans med Coromants personal och en inbjuden extern gäst, Moussa N´Diaye som berättade om arbetet med att starta upp en tekniksatsning för barn och ungdomar i det Rapatac-center som just nu håller på att byggas i Sandviken.

Bertil Isaksson berättade om Sandvik Coromant och vi fick besöka deras showroom.
I Sandviken åkte vi vidare till Göranssonska skolan för lunch, där fick vi också träffa rektorerna för både Göranssonska skolan och Bessemerskolan som berättade om respektive verksamhet, en snabb visning av verkstadsdelen på skolan hann vi också med innan det bar av mot vårt sista stopp för dagen, hos BillerudKorsnäs i Gävle.

Den lokala ordföranden i Teknikcollege Gävle, Ockelbo och Älkarleby, Håkan Sjörling mötte upp och hälsade oss välkommen tillsammans med KorsnäsBilleruds teknikchef Krister Jonsson, som berättade om företagets historia fram till i dag. Vi fick träffa representanter från Yrkesgymnasiet och Polhemsskolan som berättade om respektive verksamhet.

Polhemsskolan har hösten 2017 startat upp en helt ny inriktning mot processindustrin på sitt industriprogram.Vi fick höra eldsjälarna Nike Leima från BillerudKorsnäs och Lars Ericsson från Stora Enso berätta om hur utbildningen har tagits fram i nära samverkan med företagen. Utbildningen hade ett stort antal sökande med högt meritvärde och rullar nu på för fullt.

Stora Enso pratar Gamefication

Stora Enso pratar Gamefication

Lasse Aspelin från StoraEnso berättade sedan om ett mycket spännande projekt rörande Gamefication i processindustrin.

Vi fick också ta del av:
-NTA-samordnarna i Gästriklands verksamhet,
-Kalle Whalström, SSA-enheten Gävle kommun berättade om det lyckade samverkansprojektet med inriktning på åk 7–9 i Gävle, Trossen, där många av Gävles företag är engagerade.
-Magnus Lemonie från Högskolan i Gävle berättade om Teknikerjakten och planer på en Teknikmässa med inriktning mot åk 8 i Gävle våren 2018.

En intensiv och fullmatad dag var så till ända, deltagarna sig sig på bussen för hemfärd förhoppningsvis fyllda med ny kunskap om Gästriklands Industrilandskap.

Vårt arbete går vidare med målet att stötta Teknikämnet i grundskolan, fortsättning följer…

Tack alla som medverkade och gjorde dagen så intressant och trevlig!

 

Dela: facebook twitter