Teknikcollegeresa genom Gästrikland

2018-02-20 | Gästrikland,Nationella nyheter

Fredagen den 16 februari besökte delar av Industrirådet och styrelsen för Teknikcollege Sverige regionverksamheten i Teknikcollege Gästrikland. Först ut ett besök på BillerudKorsnäs i Gävle med ca 900 anställda. Där mötte regional styrgruppsordförande Per Brykt och processledare Stefan Wiik upp tillsammans med Nike Leima från HR och teknisk chef Krister Jonsson. Efter en rundvisning diskuterades BillerudKorsnäs arbete med den strategiska kompetensförsörjningen. Företaget engagerar sig på olika utbildningsnivåer och har bl a varit med och initierat en omstart av det så viktiga Industritekniska programmet på Polhemsskolan i Gävle. Även Evelyn Klöverstedt, ordförande i Utbildningsnämnden fanns på plats för att berätta om politikens engagemang i Teknikcollege.

Därefter beger sig gruppen vidare till Göransonska skolan i Sandviken där Moa och Alva från årskurs 1 visade runt i skolans lokaler och verkstad. Det går drygt sextio elever på skolan och drygt 40 procent av dem är tjejer. – Det är en bra utbildning och vi jobbar nära varandra. Man blir som en familj, berättar de och beskriver det bästa med skolan. De erkänner dock att det blir svårt att välja inriktning i tvåan eftersom alla moment de provat på är kul.

Sist ut för dagen var ett besök på Högskolan i Gävle och deras co-op utbildningar och tekniska basår. Co-op utbildningarna sker i nära samarbete med företagen och varvas med återkommande jobbperioder under utbildningen. Fördelen är att man kommer ut tidigt i företagen och får ofta prova på olika delar av produktionen. Det gör att studenten får en bredare och djupare förstående för företaget olika delar. – Det blir som en fyra år lång anställningsintervju, berättade Magnus Lemoine samordnare för co-op utbildningarna vid Högskolan i Gävle. Just det här företaget valde att anställa studenten som produktchef direkt efter examen.

Gruppen var mycket nöjd med dagen och samtalen fortsatt i bilen på väg hem mot Stockholm igen. Tack Teknikcollege Gästrikland.
Dela: facebook twitter